Ad.1 Zamiast uzywac argumentów typu " wydaje sie że " spójrzmy jak bedzie wygladała pozycja połączonego Banku na rynku :
Depozyty osób fizycznych - 23 proc. rynku• Kredyty osób fizycznych - 22 proc. rynku • Kredyty hipoteczne - 30 proc.• Fundusze inwestycyjne 42 proc. Te liczy mowią same za siebie. Warto zwrócić uwagę, ze sa to udziały uśrednione, w niektórych regionach kraju można je z powodzeniem pomnożyć przez 1,50.
Jezeli wejda do nas banki europejskie i ilość niezależnych podmiotów znacznie wzrośnie to wówczas przedstawione wyżej dane beda wyglądać inaczej i moja ocena fuzji bedzie inna, ale na razie nie weszły i nie ma gwarancji, że wejda. Poza tym im większy stopien monopolizacji rynku, tym wyższa bariera kosztowa wejścia na rynek dla nowych podmiotów.
Ponadto prosze zwrócic uwage jaki poziom udziału w rynku jest akceptowany przez amerykańskie prawo antymonpolowe ( tam moherowe berety nie mają władzy).
Ad.2 Nie mam nic przeciwko wykupieniu Banku BPH, przez podmiot nieobecny na polskim rynku, który bedzie konkurował z PEO( UC ). Jezeli Pan twierdzi, że BPH jest duży tylko w warunkch polskich, to prosze przesledzić historię tego banku poprzez porównanie jego aktywów, wyskości zysków na przestrzeni ostatnich kilku lat. Zwracam równiez uwagę na relacje pomiedzy warościa aktywów BPH w grupie HVB i wartościa zysku BPH w zysku całej grupy HVB. Gdyby rentowność aktywów całej grupy HVB była taka jak BPH , HVB przejmowałby UC. Jezeli UC poprzez PEO nie było w stanie zmarginalizowac BPH, od kilku lat PEO traci rynek miedzy innymi na rzecz BPH, to dlaczego zakłada Pan ze innym bankom marginalizacja BPH szybko się uda?
Ad.3 Prosze sprawdzić, który bank na rynku polskim na najniższy współcznnik kosztów do przychodów, ( podpowiadam BPH ) oraz ile ten współcznnik wynosi i jak on wygląda na tle innych Banków ( oczywiście europejskich ). Ponadto prosze sprawdzić ile osób zostało zwolnionych z BPH po fuzji z PBK.
Ad. 4 Minister to nie Zagłoba i nie może sprzedawac podmiotu, który do niego nie należy. O sprzedazy BPH moga decydowac właścicile BPH. Nie do ministra nalezy budowanie koncepcji , komu sprzedac BPH. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że kupców bedzie wielu.
Ad.5 Ja o decyzji rzadu dowiedziałem sie z Rzeczpospolitej, nigdy nie słuchałem i nie słucham radia Maryja. Gdby wszyskie decyzje rzad ogłaszał w jednym Radiu, to byłoby to rzeczywiście postepowanie niewłaściwe. Ale ten rzad tego nie robi, wiec Pana zarzuty trudno uzanac za zasadne, a użyty przez Pana epitet " paranoiczny" można wyjaśnić tylko pana stosunkiem do " moherowych beretów"