do MarkaP. heee.
Podatek od totka jest bardziej niesprawiedliwy niż od gieldy? Jeśli tak , to wnisoskuje ze osiaga pan duże, przynajmniej miesieczne przychody z gry w totka i boli pana dzielenie się z urzedem skarbowym swoim ciezko zapracowanym i obarczonym przeogromnym ryzykiem zyskiem. Odnosnie ryzyka to mogę się zgodzic ze totek jest gra bardziej ryzykowna, ale pan i pan czapajew nie rozumiecie wogole kocepcji tego manifestu!!! Nie chodzi tylko o to, która z tych gier jest ryzykowniejsza!! dlatego wasze opinie sa co najmniej niepowazne!!
Otoz aby być inwestorem należy mieć minimalna wiedze na temat rynku i panujących tu zasad, a w totku byle idiota może skreslic kilka cyferek za 1,25 czy nawet 10zl i w razie wygranej oddac SP te 19% co przy takim farcie będzie przyjemnoscia, a przy tym zajmuje mu to zaledwie kilka sekund podczas gdy inwestor musi poswiecic wiele czasu na w miare zyskowne ulokowanie kapitału podpierając się przy tym swoja wczesniej zdobyta wiedza. Ponadto nie slyszalem o ludziach zawodowo zajmujacych się gra w totka i zyjacych tylko dzieki kumulacjom w przeciwienstwie do dziennych graczy czy daytraderow którzy stanowia ok. 5-7% inwestowrow obracajacych często wieloma milionami zl. Nie wspomne już o emerytach czy innych beneficjentach i również normalnych mlodych konsumentach, którzy chca skorzystac na awojej wiedzy i poprzez gielde przy swoich minimalnych wkładach poprawić choć trochę standard swojej egzystencji. Tacy ludzie musza również pogodzic się ze swiadomoscia ze ich ciezko zarobione, skromne i opodatkowane pieniadze, w razie zysku będą ponownie opodatkowane (pomimo ze już spolki placa podatek od dochodu) co rowniez wzbudza kontrowersje, bo czy sprawiedliwe jest jeżeli –ja- jako wspowlasciciel musze zaplacic podatek, który przez „moja” spolke zostal już zaplacony? A jeżeli dodatkowo otrzymam dywidende, która jestem niczym innym jak podzieleniem się już opdatkwoanym zyskiem ze wspowlascicielami, czyli osobami posiadajacymi
akcje danej spolki i od ktorej tez musze odpalic 19% to czy to tez jest sprawiedliwe???
Poza tym ok.1 mld zł. trafia z totka do budzetu, po czym te pieniadze przekazywane sa do Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu. Natomiast gielda jest miejscem gdzie spolki pozyskuja kapital na dzialalnosc inwestycyjna co prowadzi do rozwoju przedsiebiorstw co znowu przeklada się w dluzszej perspektywie czasu na rozwój gospodarki. I o to w calym tym zamieszaniu wlansie chodzi, ze podatek Belki owszem przyniesie korzysci ale tylko budzetowi panstwa ponieważ jest on instrumentem, który psychologicznie oddzialywuje na inwestorow, zwlaszcza w okresie rozwoju rynku kapitalowego (a nasza dopiero się rozwija).
Dobrym przkladem sa tu Wegry, gdzie wprowadzenie podatku od zyskow gieldowych w wysokosci 20% zakonczylo się spadkem obrotow o 60% a po 3 latach zostal zniesiony. Wierze ze u nas takiego drastycznego spadku obrotow nie będzie a podatek i tak zostanie zniesiony co sprawi ze ci którzy zrezygnowali i odeszli powrócą a nasz gielda będzie bardziej konkurencyjna do giełd zachodnioeuropejskch pod względem kapitalizacji.
------Regulamin forum------------