ździcho
/ 77.253.104.* / 2010-09-30 16:18
Ty nie doceniasz jej
roli.
No, nie za bardzo. Statystyki odnotowują to, co WYCHWYCĄ. Zakładając nawet, że wychwycą wszystko, to i efektem ich istnienia jest PORÓWNANIE. Statystyki są użyteczne po to, byśmy znali liczby. Na ich podstawie można np. zorganizować odstrzał bobrów w lesie lub przeniesienie ich nadmiaru do ekosystemu, gdzie ich nie ma. Z ludźmi jednak sprawa ma się inaczej. Skoro w Lublinie ginie mniej ludzi od kul niż w Białymstoku, to czy jest to bodziec do tego, by wydać w przyszłym roku więcej pozwoleń na broń w Lublinie?
dlatego nie należy im
odbierać przywileju posiadania broni w celu ochrony zycia czy meru.
Czy ja sugerowałem gdziekolwiek, by odbierać pozwolenia na broń ludziom, którzy już je posiadają? Ja jestem za tym, zeby ludziom w miarę często (przynajmniej raz w miesiącu) organizować testy na poczytalność. Mój znajomy, emerytowany wojak ma pozwolenie na kbks. Podbijają mu pieczatkę raz do roku. Ostatni test miał w....1989tym!! Jedyny zresztą - przed wydaniem pozwolenia.
posiadania broni w celu ochrony zycia czy meru.
Inny kontekst. Masz w domu gnata 38. Wpada Ci w nocy dwóch z 45tkami (niekoniecznie pokazują Ci je).
1)Sięgasz po swoją 38kę, lub
2) Nie robisz tego, by myśleli, ze w ogóle nie masz żadnego guna.
W obu przypadkach jest pewne, ze ogołocą twój sejf, a w drugim przypadku jest cień szansy, że przeżyjesz. Czy tu trzeba statystyk. Wystarczy odrobina znajomości ludzkiej natury.
Poza tym ja raczej skłaniam się ku wnioskowi, że większe korzyści ten liberalizm przynosi producentom i sprzedawcom broni niż obrońcom swego życia i mienia.
0
2010-09-30 15:14:48 | 95.51.74.* | maxio2000
Powtarzam, DLA
MNIE ważne, że ginie KTOŚ, a nie że w tym roku
zginęło mniej niż w tamtym.
zrozum, że nie żyjemy w Świecie idealnym bez ginących ludzi
Co nie oznacza, że nie możemy w żadnym stopniu zminimalizować jego wad. Mój znajomek w końcu zdał tego kbksa. Powiedział, ze tak będzie lepiej, bo czasy zrobiły się niebezpieczne. Oczywiście, że ktoś inny z tego samego powodu zbroi się po czubek głowy, bo tak też można. Statystycznie tego faktu nijak nie ugryziesz. Wszystko zalezy od czyjejś decyzji.