Witam, czy mam obowiązek odśnieżenia chodnika, który przylega do mojej działki? Sąsiad zwrócił mi uwagę i straszy, że zgłosi moje zaniedbanie. Czy na pewno muszę to zrobić, nie odpowiadają za to służby miejskie? Jeżeli doniesie na mnie, to mogę dostać jakąś karę pieniężną?
Odpowiedź jest zależna od Twojego miejsca zamieszkania. W niektórych krajach i miastach istnieją przepisy określające, czy jako właściciel posesji musisz odśnieżać chodnik przylegający do posesji. W niektórych miejscach odśnieżanie chodnika jest obowiązkiem właściciela posesji, w innych jest to obowiązek samorządu. Jeśli Twój sąsiad zgłosi Twoje zaniedbanie, możesz zostać ukarany karą pieniężną. Dlatego najlepiej skontaktować się z właściwym wydziałem w Twojej gminie i uzyskać informacje na temat obowiązujących przepisów oraz sankcji w przypadku ich naruszenia.
Adam Ryś
/ 2012-02-09 08:16
/
Bywalec forum
Za odśnieżanie chodnika nie jest odpowiedzialna gmina, a właściciel posesji, do której chodnik przynależy, mówi o tym ustawa z 13 września 1996 r. o utrzymaniu porządku w gminach. Odpowiada Pan nie tylko za to, że nie odśnieżył chodnika, ale także za ewentualne wypadki, które z tego powodu się zdarzyły.