Z mojego `początkującego` doświadczenia, wiem że należałoby sprawdzić wiele czynników, czy to patrząc przez pryzmat analizy fundamentalnej czy też technicznej.
Poniżej zamieściłem dosłownie kilka czynników, które można by rozpatrzeć.
- postaraj się wybrać sektor na którym się znasz, budownictwo, finanse etc
- weź pod lupę spółki które poprzez rozwój, ekspansję, nowe technologie, efektywną sprzedaż, pokazują zadowalające wyniki
- mogą znaleźć się spółki któe dopiero zaczynają, spróbuj się zorientować jake mają szanse na dobre zyski z tego czym się zajmują
- dobrze jest zajrzeć w historię wypłat dywidend, regularnie `dźwigane` i wypłacane mogą dobrze świadczyć o firmie.
- akcjonariat, zobacz od kogo spółka jest zależna, kto ma większość głosów i kim ten ktoś jest. Jeśli udziałowcem większościowy jest inna spółka, sprawdź również i jej kondycje.
- zarząd spółki, warto wiedzieć kto spółką zarządza, czy ludzie od których zależa losy firmy sa przygotowani do tego aby `produkować` z zyskiem.
- staraj się dowiedzieć jak najwięcej nt spółki, jakieś raporty z przeszłości itd. a jeśli spółka jest nowa i do tego mała, to warto też może poszperać w internecie jakichś info.
Dużo czytaj, rekomendacje, fora, wiadomości, oświadczenia spółek, ..to napewno pomaga. Kiedyś też dostałem jedną radę, `mozesz słuchać wszystkich, ale decyzję podejmnij sam` podobno działa.
Będe wdzięczny jeśli doświadczeni inwestorzy, pomogą jakąś konstruktywną uwagą. Pozdrawiam i życzę powodzenia.