W ostatnich latach w Polsce, aby rozpocząć jakąkolwiek działalność gospodarczą należy pokonać górę utrudnień administracyjnych . Wszędzie wymagana jest licencja , mnóstwo zezwoleń , akceptacji , wyczekiwań na nie itp. , tzn . najpierw komuś trzeba sowicie zapłacić , aby samemu później zarabiać. Innymi słowy jest to skuteczny sposób na spowolnienie rozwoju działalności gospodarczej w Polsce . Tak właśnie jest w kraju ,gdzie króluje bezrobocie i niski standard życiowy.
A nie lepiej odpuścić i dać społeczeństwu więcej swobody w inicjatywie. Niech każdy jak chce pracować , niech pracuje . Niech zarabia na siebie. Niech sprzedaje na ulicy , jak chce . Tak jest na całym świecie , również w metropoliach . Przy okazji odprowadzi podatek od dochodu do budżetu. Przecież w tym kraju brakuje pieniędzy. Więc umożliwić , a nie utrudniać ludziom zarabiania na życie.
Tylko w tej " wolnej " UE wprowadza się jakiś dziwny reżim , blokujący swobodę działalności gospodarczej. Nie bardzo rozumię do czego to ma zmierzać .
Podobnie z taksówkami . Niech taksówkarze z licencją przejdą na nowy system i niech biorą za kilometr tak jak inni.
Rynek zachłannych sam wyeliminuje !
Powinno być tak , jak w większości innych krajach .
Wsiadam do oznakowanego auta do przewozu osób i pytam ile kosztuje przejazd do miejsca docelowego. I nie interesuje mnie , którędy on będzie jechał . On ma mnie dowieźć bezpiecznie do celu po cenie mnie odpowiadającej.
A jak ceny będą za wysokie , nie będzie chętnych i jak driver na postoju postoi przez miesiąc nic nie zarabiając , to od razu zejdą do cen "normalnych". Ceny rynkowe same się ustalą .
Tak jest w innych krajach na świecie , jak ktoś chce pracować i zarabiać na swoje utrzymanie .
Za to u nas w Polsce wprowadza się dziwny system zapomóg , dziadowania i żebrania od państwa itp. Natomiast nie robi się nic , aby dać ludziom wolną rękę i niech każdy pracuje na siebie bez żadnych barier administracyjnych !