dobrze że mkk rozróznia
mnie propagandowe zapewnienia o takim a nie innym przeznaczeniu rakiet nie przekonują
wole opierać się na swojej wiedzy i na wiedzy specjalistów
wiem ze kazda rakietę mozna uzbroić w dowolną głowice , nawet te rakiety z tarczy niby głowica kinetyczną jedynie, bez problemu mozna uzbroic w głowice konwencjonalna lub jadrową
drugą sprawą są programy (komputerowe) sterujące systemem
jestem zdania ze większośc systemów na świecie (zaawansowanych sustemów) ma wiele mozliwosci do zaoferowania
dlatego tarcza może z łątwoscią stać się bronią zaczepną
pozatym fakt skutecznośc tarczy na samych pociskach kinetycznych jest mizerna, testy które pokazano i które miały przekonać decydentów były naciągtane, wszystkie pociski w które taki , kinetyczny , pocisk trafił miały zamontowana na sobie aparature ułatwiająca trafienie
te które takiej aparatury nie posiadały, były nie trafione
wobec tego aby zwiekszyć prawdopodobieństwo trafienia czy raczej razenia już sa gotowe głowice jądrowe, do rakiet niby kinetycznych, zwiększ to radykalnie skutecznośc , ale tez grozi konsekwencjami terytoriów nad którymi takie wybuchy "obronne" musiały by nastąpić
wspólczesne systeny łatwo z obronnych moga stac się zaczepnymi, mozliwosci jest znacznie wiecej niż nadmieniłem
oczywiście rosja nie ma jeszcze rakiet sredniego zasiegu, czy typowo taktycznych z róznymi dłowiczmi w ameryce (chyba), ale moze w kazdej chwili mieć, choćby na okretach które "przyjaźnie" ćwicza i sa zapraszane do portów kuby czy wenezueli
podobnie jak "przyjaznie" cwiczy nato u granic rosji