muad
/ 195.20.110.* / 2010-01-06 09:59
Dla mnie te zmiany robiono ewidentnie pod dyktando banku, dlaczego trzeba płacić prowizję od spłaty (gdy jest stałe %) - to złodziejstwo, jak ktoś weźmie na 15% a stopy mocno spadna to wiadomo, że będzie refinansować - i wtedy bank będzie skubał.
Poza tym powinni na umowie dużymi literami pisać ile razy realne % kredytu jest wyższe od stopy referencyjnej NBP lub od wiboru, aby uzmysłowić klientom wysokość złodziejskiego oprocentowania.
Dodatkowo poinni w wyliczeniach RSO wliczać wszystkie koszty (ubezpieczenia, prowadzenie konta jeśli jest konieczne, itp), bo często tego nie robią.
Ogólenie rzecz biorąc obecnie kredyty są złodziejsckie (%).
Wejdźcie np. na www getin pl i tam szybko można sprawdzić wysokość raty przy danej kwocie i liczbie rat, Ja mam kredyt 13 tys na 48 m i ratę mam 329,79 zł, gdybym chciał wziąść 13 tys w getinie to rata byłaby 460 zł - toż to lichwa.
Wiele ludzi niestety nie ma odpowiedniej wiedzy i powinno się im dać ochronę zdecydowanie większą, sam znam dwie osoby które mają super kredyty konsolidacyjne (taki im gadali w banku) przy RSO 60%