1. Polska rzeczywiście w tym rankingu jest dość nisko. Jednak to my, a nie Niemcy mamy wzrost gospodarczy rzędu 5-6%. Kraje zachodniej Europy mają duży socjal (większy od nas), więc tylko dzięki pozostałym czynnikom, typu czas założenia firmy, prostota podatków, etc. są wyżej od nas. A to powoli, bo powoli, ale chyba zmienia się na lepsze.
Jeśli nie czujesz się Polakiem (z wielkiej litery), to rzeczywiście możesz się wyprowadzić.
Jeśli chcesz głównie narzekać na Polskę, to nikt Ci tego nie zabroni (bo udało się naszemu Krajowi wyzwolić spod jarzma komunizmu). Jednak ja czuję się Polakiem i jedną z rzeczy, których pragnę jest właśnie dobro Rzeczypospolitej. Nie uważam, że wszystko tu jest wspaniale, ale zauważam postęp. Kraj się rozwija i wierzę, że będzie rozwijał się nadal. Nie koncentruję się na krytykowaniu kolejnych rządów, ale zastanawiam się, co należy zmienić na lepsze i jak to zrobić.
A podczas wyborów kieruję się tzw. mniejszym złem, gdyż nie mam wystarczającej elokwencji, czasu ani znajomości, aby samemu wejść do polityki i coś zmienić