Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Damian Słomski
Damian Słomski
|

Tarczyński podpisał umowę. Zakład w Sławie sprzedany

117
Podziel się:

W ciągu najbliższego tygodnia zakład zostanie przekazany nowemu nabywcy, który zapłacił za niego 28 mln zł.

Tarczyński ma umowę z Zakładem Przetwórstwa Mięsnego "Sława".
Tarczyński ma umowę z Zakładem Przetwórstwa Mięsnego "Sława". (Google)

Znany, polski producent kabanosów przenosi produkcję ze Sławy do Ujeźdźca Małego i Bielska-Białej. Po dwóch miesiącach od zapowiedzi sfinalizował sprzedaż zakładu.

Zakład Tarczyńskiego ulokowany w miejscowości Sława kupi Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Sława" - pisaliśmy w połowie maja. Wtedy strony zobowiązały się do przeprowadzenia transakcji najpóźniej do 15 sierpnia.

Na miesiąc przed upływem tego terminu zarząd Tarczyńskiego poinformował o zawarciu umowy. W ciągu najbliższego tygodnia zakład zostanie przekazany nowemu nabywcy, który zapłacił za niego 28 mln zł.

"Kupujący zapłacił emitentowi, kwotę 10 000 000 zł - tytułem zadatku, resztę ceny sprzedaży - 18 000 000 zł kupujący zapłacił w dniu zawarcia umowy. Wydanie kupującemu zakładu produkcji mięsnej w Sławie nastąpi w terminie do 7 dni od daty zawarcia umowy" - czytamy w oficjalnym komunikacie.

Władze Tarczyńskiego podkreśliły, że decyzja o sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa została podjęta w celu optymalizacji produkcji, koncentracji produkcji w pozostałych zakładach, co pozwoli na ograniczenie kosztów (m.in. kosztów logistyki).

Według zapewnień, nie wpłynie to na obniżenie łącznej wielkości produkcji, która po transakcji będzie realizowana w pozostałych dwóch zakładach zlokalizowanych w Ujeźdźcu Małym i Bielsku-Białej.

Tarczyński to rodzinna firma obecna na rynku od ponad 25 lat. Jest producentem wyrobów wędliniarskich w Polsce, oferującym produkty pod markami Tarczyński, Dobrosława oraz Starpeck. Produkuje około 500 wyrobów mięsno-wędliniarskich, z których najbardziej popularne to kabanosy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(117)
WYRÓŻNIONE
nani
7 lat temu
Właściciel musi zmienić nędzną jakość swoich wyrobów a także nazwisko, które fatalnie się kojarzy.
marconi
7 lat temu
Niech się pan Tarczyński za jakość swoich kabanosów weźmie.
Kaz
7 lat temu
Typowe dla internautów. Ponarzekać na jakość a potem i tak szukać zwyczajnej albo śląskiej w promocyjnej cenie poniżej ceny mięsa do jej produkcji. A jak już jest coś bez chemii to wtedy narzekać, że drogie strasznie. Najlepiej żeby było bez chemii, niedrogie i smaczne. Do dzieła więc produkujcie, konsumenci czekają z wytęsknieniem i niech zysk będzie z Wami.
...
Następna strona