Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
aktualizacja

Ceny mięsa spadają. Rząd liczy na dopłaty z UE

67
Podziel się

Susza, pandemia koronawirusa i braki pracowników pogłębiają problemy polskich producentów mięsa. Ceny spadają, a resort rolnictwa domaga się od Brukseli dopłat do jego przechowywania.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski. (KPRM)
bEpJoZjF

Pandemia, w efekcie której zamknięte zostały restauracje, a konsumenci zacisnęli pasa, wpływa na ceny mięsa w całej Europie - przypomina "Rzeczpospolita". Za kilogram żywca wieprzowiny w Polsce zakłady płacą rolnikom jedynie 6 zł - zaznacza dziennik.

Na przełomie kwietnia i maja br. odnotowano również gwałtowny spadek cen skupu żywca wieprzowego – w relacji tygodniowej o 7,4 proc., miesięcznej o 12,5 proc. Obecnie ceny są jeszcze niższe - argumentował podczas środowego nieformalnego posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa UE minister rolnictwa Jan Ardanowski.

bEpJoZjH

Problemy mają również producenci drobiu. Od połowy marca do końca kwietnia br. cena skupu kurcząt brojlerów spadła o około 14 proc, a w porównaniu do ceny sprzed roku o 16 proc.

Zobacz także: Co się dzieje z cenami mięsa?

Na niskie ceny nakładają problemy z suszą oraz brak ok. 500 tys. osób do pracy w rolnictwie w związku z wyjazdem pracowników z Ukrainy. Do tego zachorowania na koronawirusa paraliżują prace części firm.

bEpJoZjN

Aby pomóc sektorowi rolnemu w utrzymaniu produkcji i płynności finansowej, Jan Ardanowski domagał się od Brukseli uruchomienia rezerwy kryzysowej. Ta została utworzona w budżecie Europejskiego Funduszu Gwarancji Rolnych na wypadek kryzysów mających wpływ na produkcję rolną. Rezerwa na lata 2014–2020 wynosi 2,8 mld euro.

– Jeżeli w obecnej sytuacji nie mamy do czynienia z kryzysem, to po co ta rezerwa w ogóle funkcjonuje? – pytał Ardanowski.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

bEpJoZjO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEpJoZki
KOMENTARZE
(67)
ZAGŁOBA
rok temu
LUDZIE NIE MA NA CAŁYM ŚWIECIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZDROWSZYCH NIZ PRODUKTY POLSKIE TAK WARZYWA I OSOCE JAK I MIESO TYLKO NIE DAJMY SIE OKRADAC POSREDNIKOM I CWANIAKOM RÓZNEJ MASCI=?? ALE NIE MA NA NICH KARY TO I NIE MA MIARY W OSZUKIWANIU??
ZK590
rok temu
TYLKO w Polsce surowiec tanieje a w detalu dla klienta jest drożej.
ZAGŁOBA
rok temu
PANIE MINISTER NIE BĄŹ PAN NIEROBEM I WEŻ SIE ZA CWANIAKÓW POSREDNIKÓW CO OKRADAJA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI I LUDZI W KOŃCOWEJ FAZIE=A MOZE TY DLATEGO NIC NIE ROBISZ BO MASZ Z TEGO TYTUŁU DOBRE PROFITY=ROLNIK CHOWIE I SPRZEDAJE ZWIERZETA ZA PÓŁ DARMO A ZWYKŁY CZŁOWIEK NIE STAC GO ABY TEN TOWAR KUPIC TYLKO NASZE ZDROWE POLSKIE MIESO WYWOŻACWANIACY ZA GRANICE A STAMTAD SPROWADZAJA SKAZONE I ZATRUTE MIESO I KARMIA NIM NARÓD BO TAŃSZE=tAM BY TO MUSIELI WYZUCIC A POLAK ZJE BO TANIE?ZGROZA =ZA TO SIE WEŹCIE CWANIAKI??
bEpJoZkj
Schizofrenia
rok temu
Tutaj "ceny skupu żywca dołują". A w artykule obok: Ceny wędlin podskoczyły o 13%, ceny wieprzowiny wzrosły o 17%. Co się dzieje w tym bandyckim kraju?
Pozorovatel
rok temu
Kilogram żywca 6 zł. Z tego kilograma żywca robi się 2 kg kiełbasy, za które w markecie trzeba zapłacić 40 zł. Doprowadziliśmy do sytuacji w której hodowla czy produkcja czegokolwiek jest nieopłacalna. Opłacalny jest tylko handel. Tylko zastanawiam się czym firmy będą handlować, gdy producentów zabraknie.
...
Następna strona