Na sklepowych półkach w Polsce brakuje cukru. Handlowcy obawiają się, że przesz panikę zakupową Polaków "zupełnie zniknie z rynku", a jego cena może przekroczyć 7 zł za kilogram. Cukier można za to dostać w internecie. Tam cena za 1 kg dochodzi jednak do 9 zł.
Jak pisaliśmy w money.pl, deficyt w znacznym stopniu wynika z zachowań konsumentów. Efektem tego wzmożonego popytu, a także większych kosztów produkcji, będą kolejne podwyżki, co nakręca spiralę.
Jednak cukrowy problem jest w Polsce, bo na przykład w Wielkiej Brytanii, na półkach nie brakuje produktu, a jego cena może przyprawić o zawrót głowy.
Jak donosi "Super Express", w drobnych sklepach kilogramowe opakowanie marki Tate Lyle, kosztuje 90 pensów, to w przeliczeniu nico ponad 5 zł.
A to i tak drogo względem marketów. Tam cukier można kupić znacznie taniej. W brytyjskim Tesco kilogram cukru Silver Spoon kosztuje 65 pensów, czyli równowartość 3,65 zł. Wybierając dwupak można zaoszczędzić jeszcze bardziej. Kosztuje bowiem 1,25 funta, a więc niewiele więcej niż 7 zł - wskazuje "SE".