Hotele i gastronomia. W lutym poprawiły się oceny przedsiębiorców, choć dalej są złe

Ciągle ponad połowa ankietowanych firm z branży gastronomicznej i hotelarskiej deklaruje, że negatywne skutki pandemii koronawirusa już w tym miesiącu zagrażają ich stabilności. Widać jednak lekką poprawę w porównaniu ze styczniem.

Gastronomia ciągle jest w bardzo trudnym położeniu.Gastronomia ciągle jest w bardzo trudnym położeniu.
Źródło zdjęć: © Kinga Malinowska | Kinga Malinowska
Damian Słomski

GUS między 1 i 10 lutego ankietował przedstawicieli firm z różnych branż. Pytania dotyczyły m.in. ocen obecnej sytuacji tych podmiotów, całych sektorów i polskiej gospodarki, a także oczekiwań na przyszłość.

"W lutym wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w większości prezentowanych obszarów gospodarki utrzymuje się na zbliżonym poziomie lub jest lepszy niż w styczniu" - wynika z najnowszego raportu.

Widać światełko w tunelu, ale ciągle dominuje pesymizm. Tylko w sekcji "informacja i komunikacja" lekko przeważają pozytywne wskazania.

Najbardziej pesymistyczne oceny koniunktury zgłaszają hotele (i inne podmioty związane z zakwaterowaniem) oraz gastronomia. Tak złych statystyk w ostatniej dekadzie przed pandemią nie było.

Znana sieć restauracji na krawędzi. "Kilka tygodni"

Jednak jak zauważają urzędnicy, akurat te jednostki odnotowują największą poprawę koniunktury w stosunku do stycznia. W większości badanych obszarów odnotowuje się poprawę ocen dotyczących przyszłości (jest nadzieja na przezwyciężenie koronakryzysu). Gorzej wypadają oceny bieżącej sytuacji.

Wykresy
źródło: GUS

Ciągle ponad połowa ankietowanych firm z branży gastronomicznej i hoteli deklaruje, że negatywne skutki pandemii koronawirusa już w tym miesiącu zagrażają ich stabilności. Dla porównaniu, w handlu detalicznym czy transporcie takich odpowiedzi jest 10-14 proc.

Mniej więcej cztery na dziesięć firm z tej - najbardziej poszkodowanej branży - ocenia, że przy przedłużających się obecnych restrykcjach będą mogli przetrwać jeszcze 2-3 miesiące. Co czwarta firma daje sobie bufor 4-6 miesięcy.

Z ankiet wynika, że mimo dużych problemów, firmy już nie planują większych cięć w zatrudnieniu. Większość z nich już miała miejsce wcześniej. Średnia wskazań sugeruje, że w najbliższym miesiącu pracę może stracić 3,3 proc. osób w gastronomii i zakwaterowaniu.

Tabela
źródło: GUS
Wybrane dla Ciebie
Trzęsienie ziemi w NBP. Buntownicy stracili departamenty
Trzęsienie ziemi w NBP. Buntownicy stracili departamenty
Skandal z Shein zmobilizował "ósemkę". List do KE podpisała również Polska
Skandal z Shein zmobilizował "ósemkę". List do KE podpisała również Polska
Zwrot w polityce USA. Pokazali strategię. Jest reakcja Unii
Zwrot w polityce USA. Pokazali strategię. Jest reakcja Unii
Demograficzne tsunami uderzy w NFZ. Znamy liczby
Demograficzne tsunami uderzy w NFZ. Znamy liczby
Przejęcie Warner Bros. Ekspert: to może mieć skutki dla rynku w Polsce
Przejęcie Warner Bros. Ekspert: to może mieć skutki dla rynku w Polsce
Rząd robi drugie podejście do kryptowalut. Wraca do projektu
Rząd robi drugie podejście do kryptowalut. Wraca do projektu
Nowe prawo podbije ceny mieszkań. Deweloperzy prognozują
Nowe prawo podbije ceny mieszkań. Deweloperzy prognozują
Kolejny amerykański gigant na celowniku UE. Rusza postępowanie antymonopolowe
Kolejny amerykański gigant na celowniku UE. Rusza postępowanie antymonopolowe
Ropa zalewa rynki. Najmocniejsze spadki cen od trzech tygodni
Ropa zalewa rynki. Najmocniejsze spadki cen od trzech tygodni
"MEN generuje chaos". Nauczyciele proszą prezydenta o weto
"MEN generuje chaos". Nauczyciele proszą prezydenta o weto
Bunt w NBP. Jest stanowisko Rady Polityki Pieniężnej
Bunt w NBP. Jest stanowisko Rady Polityki Pieniężnej
Ile zarabiają na nas linie lotnicze? IATA: mniej niż Apple, sprzedając etui do iPhone'a
Ile zarabiają na nas linie lotnicze? IATA: mniej niż Apple, sprzedając etui do iPhone'a