Na Wyspach coraz drożej. Masło, wołowina i czekolada 20 proc. w górę
Ceny podstawowych produktów spożywczych w Wielkiej Brytanii wzrosły w maju o prawie 20 proc. To wyzwanie dla Banku Anglii, który obawia się, że inflacja pozostanie wysoka, mimo spowolnienia gospodarczego. Decyzje dotyczące stóp procentowych mogą być opóźnione.
Rosnące ceny żywności, takie jak masło, wołowina i czekolada, przyczyniły się do największego wzrostu cen od lutego 2024 r. w Wielkiej Brytanii. Bank Anglii, mimo spowolnienia gospodarczego, utrzymał stopy procentowe na niezmienionym poziomie, obawiając się, że inflacja może pozostać wysoka.
Decydenci w Banku Anglii są zaniepokojeni, że wzrost cen żywności może prowadzić do presji na podwyżki płac, co z kolei może napędzać inflację. Matt Swannell z EY ITEM Club podkreśla, że bank będzie ostrożnie obniżał stopy procentowe, aby uniknąć utrwalenia inflacji powyżej 2 proc.
Słabe zbiory
Czynniki zewnętrzne, takie jak słabe zbiory kakao w Afryce, również wpływają na wzrost cen. Brytyjska czekolada zdrożała o 18 proc.
Wzrost cen żywności jest niepokojący, analitycy przewidują, że inflacja cen żywności osiągnie szczyt latem - zaznacza Bloomberg.