Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Martyna Kośka
Martyna Kośka
|

Pracują, zarabiają, mieszkają z rodzicami. "Pokolenie gniazdowników" trzyma się mocno

393
Podziel się:

2 miliony Polaków w wieku od 25 do 34 lat wciąż mieszka z przynajmniej jednym ze swoich rodziców. Większość z nich ma już pracę i zakończyła edukację, ale zarabiają zbyt mało, by zacząć prawdziwie dorosłe życie. Wprawdzie to dane za 2018 rok, ale można przypuszczać, że pandemia tylko pogłębiła zjawisko "gniazdownictwa".

Pracują, zarabiają, mieszkają z rodzicami. "Pokolenie gniazdowników" trzyma się mocno
W 2018 r. 36 proc. Polaków w wieku od 25 do 34 lat było tzw. gniazdownikami. (Pixabay)

GUS zbadał, dlaczego dorośli, aktywni zawodowo ludzie nadal mieszkają z rodzicami. Ukuł nawet określenie, które świetnie do nich pasuje. Otóż to "pokolenie gniazdowników". Tak, pokolenie, bo skoro mówimy o grupie co najmniej 2 milionów ludzi, to mamy do czynienia z potężnym zjawiskiem, które nie powstało wczoraj.

Według danych z badania EU-SILC w 2018 roku 45,1 proc. Polaków w wieku od 25 do 34 lat mieszkało przynajmniej z jednym ze swoich rodziców, zaliczając się do grona tzw. gniazdowników.

Poziom zjawiska gniazdownictwa w Polsce jest znacznie wyższy od średniej dla Unii Europejskiej, która w 2018 roku wyniosła 28,6 proc. – czytamy w raporcie, który w całości dostępny jest na stronach Głównego Urzędu Statystycznego. 

Pozostających przy rodzicach "młodych dorosłych" przybywa. Od 2005 roku odsetek ten wzrósł o niemal 9 pkt proc., podczas gdy w przypadku całej UE pozostawał na stabilnym poziomie ok. 28 proc. 

Zobacz także: Diagności mówią: wystarczy. "W dyskoncie na kasie zarabiają lepiej"

Rzecz jasna, wśród mieszkających nadal z rodzicami przeważają "gnazdownicy" z dolnych wartości widełek. W Polsce typowe jest to, że jeśli rodzina mieszka w mieście uniwersyteckim, to dziecko wybiera studia na lokalnym uniwersytecie i w czasie studiów oraz przez jakiś czas po ich skończeniu mieszka z rodzicami.

Zupełnie inaczej wygląda to np. w krajach skandynawskich, w których tradycyjnie młodzież rozjeżdża się do innych ośrodków uniwersyteckich zaraz po szkole średniej. 

Co jednak istotne, nawet w grupie osób wieku 34 lat odsetek osób mieszkających w domu rodziców przekracza 20 proc. I nie są to "wieczni studenci" czy doktoranci, którzy całe dnie spędzają w laboratoriach i bibliotekach.

W przedziale wiekowym od 25-34 lat w ani jednym roczniku odsetek osób studiujących nie przekracza poziomu 18 proc., a po 25 roku życia spada do 1/10 i niżej. Wniosek z tego taki, że zdecydowana większość osób w grupie wiekowej 25-34 wciąż mieszka z rodzicami, choć nie kontynuuje edukacji i może podjąć pracę w pełnym wymiarze.  

Kobiety szybciej się usamodzielniają 

Z badań wynika jednoznacznie, że z rodzinnym domem trudniej jest rozstać się mężczyznom. W populacji 25-latków na 100 kobiet mieszkających z rodzicami przypada 132 mężczyzn, a potem ten stosunek systematycznie maleje i osiąga poziom 170 mężczyzn-gniazdowników przypadających na 100 kobiet w grupie 34-latków. 

Pensja nie wystarcza na samodzielność  

Wyjaśnienie powodu, dla którego 30-latek nie wyprowadza się z domu, jest proste: pieniądze. Rzecz jednak nie w tym, że nie zarabia. W badanej grupie wiekowej 65 proc. osób mieszkających z rodzicami miała stałe miejsce pracy. Problemem są zbyt niskie zarobki.

Niemal 60 proc. w każdym roczniku gniazdowników zarabia mniej niż wynosi stawka minimalna lub nie przynosi żadnych dochodów. Niskie dochody z pewnością motywują te osoby do ograniczania kosztów i dalszym życiu w rodzinnym domu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(393)
kaszub
2 tyg. temu
Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Przełóż do miseczki. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy. Jajka pokrój na niezbyt drobną kostkę. Korniszony pokrój na małą kostkę. Obraną cebulę pokrój na drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą w miseczce. W dużej, najlepiej szklanej misce układaj składniki w następującej kolejności: korniszony, jajka, cebula, kukurydza, fasola, sos, kawałki kurczaka. Sałatkę udekoruj chipsami.
Iza
2 tyg. temu
Ser żółty, szynkę i ogórki konserwowe pokrój w paski. Przełóż do miseczki, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, zalewą z ogórków i musztardą. Dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do innych potraw.
Hornet
2 tyg. temu
Co to jest zwichnięcie? Zwichnięcie jest rodzajem urazu obejmującym stawy, czyli miejsca, w których spotykają się dwie lub więcej struktury kostne. W warunkach fizjologicznych ich końce, wraz z torebką stawową oraz innymi elementami, tworzą naturalne połączenie pozwalające na wykonanie określonego ruchu. W sytuacji patologicznej, najczęściej będącej rezultatem kontuzji, może dojść do zwichnięcia. Powoduje to długotrwałe przemieszczenie końców stawowych kości poza obręb stawu. To z kolei doprowadza do deformacji i uniemożliwia wykonywanie ruchów.
Fun
2 tyg. temu
Masło pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do rondelka i roztop. Odstaw do przestygnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem. Do dużej miski przesiej mąkę. Wsyp płatki owsiane, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Do namoczonych suszonych owoców wsyp chipsy czekoladowe. Dodaj miód i dżem z czarnej porzeczki. Dokładnie wymieszaj. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj do masła i energicznie wymieszaj do połączenia składników. Masę jajeczną wlej do namoczonych owoców i wymieszaj. Dodaj do suchych składników i mieszaj, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie jednolite ciasto. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 45-50 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój na porcje.
podwyzki---
2 tyg. temu
Masło pokrój na kawałki. Miód przelej do rondelka i dodaj masło. Podgrzewaj, aż masło całkowicie się roztopi. Rondelek zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do miski przesyp wszystkie mąki, zmielone migdały, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj żółtka i miód z masłem. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ciasto wyłóż na na stolnicę posypaną mąką. Dłońmi uformuj placek i delikatnie go rozwałkuj na grubość ok. 7-8 mm. Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze. Każdego pierniczka posmaruj białkiem i posyp grubym cukrem. Blachę wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, aż pierniczki będą apetycznie rumiane. Blachę wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
...
Następna strona