Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Hubert : Orzechowski
|

Embargo i po embargu. USA znów chcą polskiego mięsa

10
Podziel się:

Departament Rolnictwa USA zniósł ograniczenia dla importu wieprzowiny z Polski – poinformowało Ministerstwo Spraw Zagranicznych na Twitterze. Sankcje na Polskę zostały nałożone w ramach walki z epidemią Afrykańskiego Pomoru Świń.

Waszyngton restrykcje wobec Polski wprowadził 18 października
Waszyngton restrykcje wobec Polski wprowadził 18 października

Departament Rolnictwa USA zniósł ograniczenia dla importu wieprzowiny z Polski – poinformowało Ministerstwo Spraw Zagranicznych na Twitterze. Sankcje na Polskę zostały nałożone w ramach walki z epidemią Afrykańskiego Pomoru Świń.

Decyzja Amerykanów to efekt wspólnej interwencji MSZ, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Amerykanie wznowią import z 16 z 18 polskich zakładów. Na pozostałe dwa nadal będą nałożone ograniczenia.

W ubiegłym roku wartość polskiego eksportu wieprzowiny do USA wyniosła 180 mln euro. Waszyngton restrykcje wobec Polski wprowadził 18 października. Amerykańskie służby tłumaczyły, że importowane mięso pochodzi z zakładów w strefie z ograniczeniami związanymi z siedliskami ASF.

Zobacz także: Rząd zapłaci rolnikom odszkodowania za susze dużo więcej niż 800 mln zł. Będzie nowelizacja budżetu

Minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz spotkała się z wiceambasadorem USA Erikiem F. Greenem. Jak poinformowało ministerstwo, spotkanie miało na celu rozwianie wątpliwości strony amerykańskiej w sprawie polskiego mięsa.

Wraz z Emilewicz z dyplomatą rozmawiał też Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz jeden z urzędników MSZ. Wspólnie przekonywali Greena, że polskie mięso spełnia wszelkie wymogi w zakresie przepisów weterynaryjnych. Niemczuk stwierdził, że status miejsc, skąd pochodziła wieprzowina z Polski, został określony błędnie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(10)
obserwator
6 lat temu
Polskie mięso jest najlepsze na świecie dlatego wszystkie państwa chcą polskiej wieprzowiny a polakom sprze daje się wołowinę z UE która nawet po 3 godzinnym gotowaniu nie nadaje się do jedzenia jest twarda jak skóra na byku.Kiedyś na wołowinie gotowano rosół dziś przypomina to wodę na zmywaku.
lolololololol...
6 lat temu
Decyzja, która uwolni uczciwych producentów od konieczności doświadczania brzemienia odpowiedzialności zbiorowej. Od strony ekonomicznej oraz prawnej to bardzo racjonalne posunięcie:)
Ty i ja
6 lat temu
Smakowo najlepsze kurczaki są w Netto tak jak kiedyś prosto z podwórka do gara sprawdźcie dyskonty co 100 metrów
atomowy żelek
6 lat temu
Ale piękny dobrozmianowy ryjek na zdjęciu!
Pablo^
6 lat temu
Czyli tylko patrzeć jak ceny wzrosną w sklepach lub zaczniemy importować do Polski "tani syf" ... Aby utrzymać niską cenę...