2014-06-06Czeka nas klęska urodzaju?
(...) rolnych, przedstawionej wczoraj w sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Większość zboża w Polsce ma przeznaczenie paszowe, konieczne są działania poprawiające sytuację na rynku trzody mówił poseł Jan (...)2014-06-06Prestarter... i co dalej?
(...) wzrost, przy jednocześnie niskim pobraniu paszy, wymusza na hodowcy konieczność skomponowania mieszanki paszowej, o wysokiej koncentracji składników odżywczych. Zalecany poziom energii w paszy (...)2014-06-05Co warto wiedzieć o prestarterach?
(...) Pierwsze tygodnie życia, to okres wielkich zmian w organizmie prosięcia. Należy zatem zadbać, aby mieszanka paszowa, była dopasowana do bieżącego stanu fizjologicznego zwierząt.W początkowej fazie (...)2014-06-02Najnowsze prognozy unijnej produkcji zbożowej
(...) w ubiegłym roku). Zużycie kukurydzy jest szacowane na 113,7 mln ton (107,6 mln ton w zeszłym roku), w tym na cele paszowe 49,6 mln ton (43,8 mln ton rok wcześniej). Zapasy na koniec sezonu są przewidywane (...)2014-06-02Groch źródłem białka dla mniejszych gospodarstw?
(...) paszowym. Producenci pasz wskazują na zbyt niski areał oraz zmienny plon, uzyskiwany z krajowych upraw. Rolnicy zaś, boją się poszerzyć skalę produkcji, w związku z niekorzystnymi cenami i słabą (...)2014-05-30Zadbajmy o górne liście i kłos - cz.1
(...) problemem, jaki niesie ze sobą fuzarioza kłosów, jest jednak obniżenie jakości ziarna. Porażone nią ziarno pszenicy jest złym surowcem zarówno młynarskim (niska wartość wypiekowa) jak i paszowym. Ziarniaki (...)2014-05-26Racice u jałówek też potrzebują korekcji
(...) od stołu paszowego, przez co stanowią najsłabszą grupę w stadzie. Niedożywione pierwiastki często zapadają na choroby metaboliczne, co kończy się niejednokrotnie szybkim brakowaniem ze stada, a tego (...)2014-05-25Mimo embarga na mięso eksport rośnie
(...) polskiego mięsa. W pierwszych trzech miesiącach br. w porównaniu z analogicznym okresem 2013 r. wzrosła sprzedaż mleka i jego przetworów, zbóż, tłuszczów roślinnych, mięsa drobiowego, produktów paszowych (...)2014-05-23Żywieniowe czynniki stresogenne
(...) Błędy żywieniowe są jednym z głównych stresorów u bydła. Jest to gatunek wybitnie wrażliwy na wszelkie zmiany zachodzące na stole paszowym. Pierwszym zauważalnym wskaźnikiem popełnionych błędów (...)2014-05-22Import śruty sojowej do Polski jest konieczny
(...) Import śruty sojowej w najbliższych latach - to konieczność, bowiem krajowa produkcja roślin wysokobiałkowych jest zbyt mała wobec potrzeb przemysłu paszowego - mówili uczestnicy czwartkowej (...)2014-05-18Ekstruzja a wartość pokarmowa roślin strączkowych.
(...) cenyrolnicze.pl: mgr inż. Marcin Hejdysz, mgr inż. Anita Zaworska Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Czytaj więcej na: www.cenyrolnicze.pl (...)2014-05-15Członek zarządu PEPEES: Szukamy okazji do przejęć
(...) . skrobi ziemniaczanej, glukozy krystalicznej i bezwodnej, maltodekstryny, syropów glukozowych, grysiku i płatków ziemniaczanych czy białka ziemniaczanego do celów paszowych. - Zdarza się, że dostajemy (...)2014-04-25Płatność związana z produkcją będzie znana przed 1 sierpnia
(...) baranie i mięso kozie, wołowina i cielęcina, oliwa z oliwek, jedwabniki, susz paszowy, chmiel, burak cukrowy, trzcina cukrowa i cykoria, owoce i warzywa oraz zagajniki o krótkiej rotacji. Jednocześnie (...)2014-04-25Sukcesy hodowlane owocem ciężkiej pracy
(...) z własnych upraw i koncentratów paszowych zakupionych w firmie Tasomix. Hodowca po wielu próbach uznał te firmy za najlepsze. Szczególnie cenna w opinii hodowcy jest współpraca z firmą Neorol, która (...)2014-04-23Problem zapachu w hodowli brojlera
(...) w obiekcie, obsada zwierząt czy wentylacja wpływają na ograniczenie amoniaku w otoczeniu nie tylko dla ptaków, ale i ludzi.Na rynku pojawił się też nowy dodatek paszowy De-Odorase . Ciagle jeszcze mało znany (...)wstecz | 8| 9| 10| 11| 12| 13| 14| 15| 16| 17| | dalej |