Chciałem sie tylko ustosunkować nie do zarobków i emerytur w Anglii, chociaż zapomniano, że
przepracowane lata w Polsce liczą się też na Wyspach Brytyjskich tylko już o innym przeliczniku...
Faktem też jest jednak , że Anglia ma jeden z najgorszych systemów Emerytalnych, gdzie emeryt otrzymuje
emerytury miesięcznie około 40,1% byłego wynagrodzenia.
jedynie jak sie nie mylę gorszy jest od niej Meksyk i Japonia. Skąpcem w tej dziedzinie były Stany Zjednoczone
a jednak stoją wyżej bowiem mają 50 % od wynagrodzenia miesięcznego, Niemcy około 64 % , Włosi w przybliżeniu 75 % ,
Hiszpania przeszło 80 % ,najlepszy przelicznik jednak systemów emerytalnych jest w Grecji bowiem wynosił dokładnie 111 %
emerytury od pensji, więc tam emerytura jest wyższa niż miesięczne zarobki i jest to chyba jedyny kraj o takim systemie.
Lecz chciałem się ustosunkować do tej wypowiedzi - "Nie mam pojęcie skąd biorą się te piękne
historie o cudownie zabezpieczonej przyszłości, kiedy w końcu osiągniemy błogi wiek emerytalny".
Otórz te Historie biorą się dlatego, że wiele osób widzi jak w naszym kraju innym żyje się dostanio
oraz, jak szybko są niektórzy na wysokich emeryturach, bądź jeszcze wczesniejszych i dobrze płatnych.
Żeby się nie zestarzeć i dożyć emerytury w młodym wieku,nie potrzeba nigdzie wyjeżdzać,
wystarczy przepracować 15 lat w mundurówce bynajmniej jak do tej pory, lecz jak wiadomo nie każdemu to odpowiada, bądź nie ma do tego predyspozycji.
Coraz jednak częściej w naszym kraju młodzi ludzie na gwałt chcą się dostać do Armi, Policji czy Straży
i pójść sobie na emeryturę. Mam 35 lat i po 15 latach w mundurówce właśnie
to zrobiłem, choć sobie dorabiam bo zbyt dużo mam czasu wolnego z którym
nie wiem co zrobić. Nie musiałem wyjeżdzać w Himalaje na wycieczke i robić podróż dookoła świata,
bowiem niedawno byłem chyba prawie na końcu świata w RPA na górach smoczych "Drakensberg",
w jedynm Państwie na świecie które jest położone całkowicie powyżej 1000 m n.p.m i kąpałem się w rzece Oranje
która słynie z Kopalni złota, choć nie zatrudniłem się do wydobywania tego cennego
kruszcu, może gdybym tam zamieszkał na stałe...Poza tym jak wróciłem z tej bardzo niebywałej
wycieczki nie raz postawiłem i zapewne nie raz jeszcze postawie drinka moim znajomym
w niejednej restauracji z których dwie osoby chyba kilka razy przewędrowali dookoła świat, ale nigdy nie byli
w tamtych rejonach świata. Odchodząc jednak od tej dygresji chciałem poruszyć jednen bardzo ciekawy temat,
tym tematem jest "Emerytura Europosła". Nabycie emerytury przez Europosła jest po 5 latach kadencjii!!!,
i nie ma tutaj wysnutych bajek i marzeń o luksusowej nawet jeszcze nie starości...
Europoseł który po przepracowaniu swojej kadencji (nie robiąc praktycznie nic, bądź robiąc niewiele) odchodzi na emeryture
dlatego, że po przebyciu tych 5 lat kadencji nigdzie dla Europosła
nie można znaleźć pracy, więc wymyślili w Rządzie, że przejdzie sobie na emeryturę, a emerytura
będzie wynosiła około 6 tys. złotych. Wcześniej Europoseł będąc w czasie tych swoich
5 lat mógł otrzymywać pensje nawet do około 30 tys. zł!. No, ale to najpierw trzeba mieć cholernie
szerokie plecy żeby zostać europosłem, to wiadomo... Tak było już w 2009 roku!.
http://www.fakt.pl/Europoslowie-dostana-ekstra-emeryture,artykuly,45171,1.html
Teraz zrobili jeszcze lepiej, skrócili kadencje pracy europosła do lat 3 - trzech
hahahaha, i otrzyma 5.700 zl. a jeśli przepracuje czy przeleży takie 4 -ry kadencje
czyli tylko 12 lat, to otrzyma KOSMICZNĄ emeryture dokładnie w wysokości 22.800 zł miesięcznie!!!-
to sie mówi dopiero taka robota za którą ma się do wykorzystania takie możliwości!!!...
"Bez snucia skąd się mogą brać Historie o cudownie zabezpieczonej przyszłości i starości,
bez przepracowania 30 -stu czy 40 -stu lat i dotrwania zwiększonego wieku emerytalnego!".
http://supernowosci24.pl/europosel-lukacijewska-dostanie-ponad-20-tys-zl-emerytury/
Natomiast my biedaki nie mając żadnych perspektyw w naszym kraju, w którym jak dotąd
nie dba się o zwykłego obywatela musimy wyjeżdzać szukając lepszego życia.
Pozostają jednak jeszcze ci którzy będą pracować tutaj, bo przecież ktoś musi z podatków
utrzymać tych Europosłów najlepiej zwiększając wiek emerytalny do 67 lat, gdzie przez kilkanaście
jeszcze lat statystyczna emerytura dla przeciętnego obywatela w naszym kraju nie przekroczy nawet 1000 zł .
Pozdrawiam: Pablo Picasso