ja za to znam sytuacje z drugiej strony, bo właśnie jestem w trakcie formalności kupna mieszkania. Powiem Ci, że ze strony osoby, która chce kupić mieszkanie bezpośrednio też wcale nie jest tak fajnie. Praktycznie 99% ogłoszeń zamieszczonych jest przez pośredników i bardzo ciężko znaleźć kontakt bezpośrednio do właściciela.
Dlatego ważne jest aby w ogłoszeniu (najlepiej w tytule) pisać, że bezpośrednio. Dobrym pomysłem jest też wywiesić baner na oknie, balkonie. Nie musi być profesjonalny, jak nie masz pieniędzy to możesz z prześcieradła zrobić;) może to i mało profesjonalne ale chodzi o to aby poinformować ludzi, że mieszkanie jest na sprzedaż. Ja np. chodziłam po osiedlach, które mnie interesowały i szukałam mieszkań na sprzedaż, ale prawie nikt nie wywiesza banera w oknie, a szkoda.
No i jak już tutaj ktoś wspomniał. Jeśli mało osób się interesuje to znaczy, że Twoja oferta jest nieatrakcyjna - czyli ustaliłeś za wysoką cenę. Jeśli chcesz żeby więcej osób się zainteresowało to zobacz sobie jakie są średnie ceny ofertowe mieszkań w twojej okolicy (np. na dom.gratka.pl) a później obniż cenę o minimum 10-15% i bądź gotowy na negocjacje.
Na serio, ja zanim podpisałam umowę, przeglądałam spooooro ogłoszeń, większość mieszkań wisi na portalach po kilkanaście miesięcy, a sprzedają się tylko te, których cena jest 10-20% niższa niż średnia ofertowa (przynajmniej w Poznaniu).
Jedynym chyba teraz rozwiązaniem, jeśli chce się sprzedać mieszkanie ekspresowo, to obniżyć cenę do poziomu, który mieści się w Rodzinie na Swoim. Wtedy pewnie w tydzień znalazłbyś kupca, no ale cena będzie niska.
-----------
www.dwa-pokoje.pl