Prowizja biura nieruchomości
Szukam mieszkania, myślę o tym by zlecić to zadanie do biura nieruchomości, ciekawi mnie ile
jednak kosztują ich usługi, ile wynosi ich prowizja??
buraczek
/ 31.178.127.* / 2012-04-20 08:38
g..... prawda! Komentarze piszą osoby na zlecenie! Korzystałem kilkukrotnie z agencji i uważam, że nie warto. Durny pracownik i z licencją i bez niej, nie chce mu się pracować, ale prowizję bierze i od jednej strony i od drugiej. Pytam się, za co ???? Rozgonić to tałatajstwo. Mam porównanie do Francji i nie ma z czym porównać. W razie czego służę adresami i dokumentami agencji.
liczi
/ 89.231.130.* / 2012-02-26 13:58
mówicie tylko o tym ile zarobi biuro nieruchomości, ale popatrzecie na to z tej strony że jeśli wybierzecie dobrą agencję to może ona tak zbić ceny nieruchomości, że będzie nam się opłacało zatrudnić biuro, bo to co zaoszczędzimy dzięki niemu, okarze się być warte więcej niż te kilka procent prowizji dla biura, także warto się zastanowić co agncja moze dla nas zrobić w zamian za swoją usługę. Jeśli rzeczywiście nie robią nic a chcą pieniądze za pośrednictwo to rzeczywiście warto sie zastanowić nad ich zatrudnieniem ale jeśli agencja się stara to czemu nie zaryzykować.
aleex
/ 217.113.225.* / 2012-01-18 22:23
to są hieny dzwonisz do nich otwierają mieszkanie jeszcze nie raz nie mają czasu żeby przyjechać tylko podpisac umowe nagabywują, a na koniec 3% +
vat za nic , także jak najdalej agencji i biur nieruchomości nie robią nic a kasa czysta nie wystawią ci paragonu i fakturki na pewno zapomnij
panpuerto
/ 87.205.40.* / 2012-01-04 17:32
standardowo jest to prowizja w wysokości 3%wartości +23%vat(liczony od tych 3%)- stawkę wynagrodzenia dla pośredników reguluje ustawa o gospodarce nieruchomościami , jeżeli szukasz mieszkania do kupna możesz trafić oferty gdzie prowizję pośrednika pokrywa sprzedający i wtedy nie zapłacisz nic, warto korzystać z usług pośredników bo oszczędzisz czas a co za tym idzie pieniądze, ponadto pośrednik zwyczajowo jest osobą potrafiącą kompetentnie doradzić lub odradzić transakcję
szklarek
/ 2012-01-19 12:39
/
Tysiącznik na forum
Nieprawda. Ustawa ta określa zasady pośrednictwa, ale NIE określa stawek opłaty.
Podstawa- art.179-183 Ustawy o gospodarce nieruchomościami.
taka prowizja wynosi około kliku procent, więc wydaje mi się że warto korzystać z pomocy biur nieruchomości
Rober761221
/ 31.60.64.* / 2012-03-11 20:05
Wszystko zależy co w zamian dostajesz, nikt nie lubi płacić "za nic" jest jednak takie biuro w Warszawie http://www.homebest.pl - wszystkie oferty z wirtualną wycieczką (przynajmniej te co oglądałem) i załatwiają wszystko. Tak więc jak chcesz kupić czy sprzedać mieszkanie w Warszawie to ich polecam
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?
-
Kredyty mieszkaniowe na nowych warunkach. Poznaj nowe oferty, doradcy Open Finance od lat doradzają swoim klientom. więcej »