Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Izrael-archeologia-ryby

0
Podziel się:

Najnowsze izraelskie badania archologiczne dowodzą, że nasi przodkowie

jedli ryby już milion lat temu. Do tej pory sądzono, że przysmak ten
pojawił się na naszych stołach zaledwie 40 tysięcy lat temu. Naukowcy
z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie prowadzili badania w Dolinie
Hula położonej na północy Izraela między górną Galileą i Wzgórzami
Golan.
Naukowcy doszli do wniosku, że 750 tysięcy lat temu nasi
przodkowie tworzyli bardziej zaawansowane społeczności niż do tej pory
sądzono. Odkryte ślady wskazują, że wspólnota z Doliny Hula żyła na
powierzchni 3 kilometrów kwadratowych. Hodowała zwierzęta, uprawiała
też rośliny. Do rozpalania ognia i krojenia mięsa używała specjalnych
narzędzi. Uprażone wcześniej orzechy rozłupywała dwoma kamieniami.
Naukowcy nie wiedzą jednak gdzie nasi przodkowie mieszkali, gdyż na tym
terenie nie ma żadnych jaskiń.
Znalezione przez archeologów kości i
płetwy dowodzą, że nasi praprzodkowie lubili ryby. Zaprzecza to
dotychczasowym twierdzeniom, że przysmak ten pojawił się na naszych
stołach zaledwie 40 tysięcy lat temu. Członkowie wspólnoty piekli sumy
i karpie złowione w Jeziorze Hula. Ryby te miały ponad metr długości.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)