Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

"Rzeczpospolita"-żywność-ceny-analiza

0
Podziel się:

W czerwcu przyszłego roku ceny żywności będą o 4 procent wyższe niż obecnie - wynika z analizy "Rzeczpospolitej". Najbardziej w górę mają pójść ceny mięsa i olejów.

Przyczyną wzrostu cen ma być rosnący popyt na produkty spożywcze na świecie, drożejąca energia i paliwa oraz słaby złoty. Podwyżki nie będą jednak tak znaczne jak w mijającym roku, gdy odczuliśmy skutki wzrostu VAT i słabych zbiorów. W połowie tego roku za żywność płaciliśmy o 5 procent więcej niż w 2010 roku.
Rekordowe podwyżki mają ominąć rynek przetworów zbożowych, w tym chleba. Ich ceny w połowie 2012 roku mają być o 3-4 procent wyższe niż rok wcześniej. O tyle samo mogą zdrożeć przetwory z mleka. Ekonomiści nie spodziewają się kolejnej lawinowej podwyżki cen cukru. W tej chwili jest on o 30 procent droższy niż przed rokiem. W połowie 2012 roku jego cena ma wzrosnąć o około 1 procent w porównaniu z grudniem tego roku. Zdrożeć mogą także jajka, bowiem Polska musi dostosować się do nowych wymogów unijnych dotyczących klatek dla kur niosek.
Tańsze niż w tym roku, dzięki dobrym zbiorom, mają być warzywa i owoce. Ma to być związane z trendem spadkowym na rynku warzyw. Już teraz są one o 15-20 procent tańsze niż przed rokiem.

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/"Rzeczpospolita"/to/moc

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)