michał78
/ 83.11.127.* / 2007-09-28 16:45
Witam, 3 miesiące temu zainwestowałem w fundusze ok 300tys zł. NIe mam absolutnie pojęcia o giełdzie i funduszach inwestycyjnych ale obserwując wykresy ostatnich 2 lat zakładałem ze jest bardzo prawdopodobne ze zarobie i to pewnie całkiem przyzwoite pieniądze. Niestety niemal natychmiast zaczeły sie spadki, teraz co prawda nie są juz one tak intensywne jak bezposrednio po moim wejsciu w fundusze ale... ciągle trace, na dzien dzisiejszy jestem "w plecy" ok 12tys (licząc z prowizjąjaką placiłem podczas pierwszego zakupu). Jestem kompletnie zdezorientowany, nie mam wiedzy by ocenić czy nadal trzymac pieniądze na funduszach czy sie wycofac. Nadal chciałbym zarobic, ale obawaim sie dalszych spadków i idących za tym dalszych moich strat. Kazdy jednodniowy spadek wigu20 o 1% to zwykle strata na funduszu dla mnie w okolicy 2tys zł. Do inwestycji podchodziłem oczywiscie od początku długoterminowo, ale czy takie załozenie moze dawać komfortową świadomosc ze wczesniej czy pozniej i tak odrobie straty i wyjde na plus ? Pieniądze na funduszu moge trzymac nawet ponad 3 lata, ale czy to oznacza rzeczywiscie bezpieczeństwo biorąc pod uwage mozliwy początek bessy ? Jak juz pisałem jestem zdezorientowany, nie mam pomysłu na inne bezpieczniejsze inwestycje, lokata ze swoim oprocentowaniem nie bardzo mnie interesuje, kwota jest zbyt mała by zainwestowac ją w dochodową nieruchomosc komercyjną (przy odpowiednio duzych kwotach jest to wedłóg mnie absolutnie najlepszy rodzaj inwestycji) . Pozostają chyba tylko owe fundusze. Pieniądze ulokowane mam w ING Subfundusz Selektywny Plus oraz Fundusz Nieruchomosci i Budnownictwa. Poniewaz w ramach "parasola" moge przezucac srodki miedzy funduszami bez jakichkolwiek kosztów, kilkakrotnie przez te 3 miesiace gdy zaczynały sie spadki przezucałem wszystko na fundusz gotówkowy który jest bezpieczny lecz nie przynosi prawie zadnych zysków, mimo wszystko dzieki temu zmniejszyłem nieco straty, gdyby nie to siegneły by pewnie ok 30-40tys. Moje pytanie do bardziej doswiadczonych w inwestowaniu w fundusze - co robic ? Pozostac przy funduszach zakładając ze przy kilkuletniej inwestycji prawdopodobnie i tak wyjde na plus nawet wobec obecnych spadków, czy tez wycofac sie z tego ?
pozdrawiam
Michał