Ja mogę Ci doradzić na podstawie polisy inwestycyjnej jaką posiadam w Skandii, bo mam ten temat dobrze przewałkowany. W Skandii pieniądze inwestowane są w fundusze inwestycyjne, posiadasz tam dwa konta - konto bazowe i tzw. wolne aktywa. Na konto bazowe musisz wpłacać przez 5 lat zadeklarowaną sumę pieniędzy, potem możesz, ale nie musisz jeśli nie chcesz. Konto bazowe staje się wolnymi aktywami. Drugie konto - wolne aktywa to konto do którego cały czas masz dostęp. Oprocentowanie o połowę niższe niż na bazowym, tylko od wpłaty pobierana jest prowizja 2%. Wpłacasz min. 1000 PLN jednaorazowo, wypłacić możesz raz w miesiącu. Możesz zrobić tak. Małą część wpłacasz na konto bazowe, resztę na wolne aktywa, żeby mieć dostęp do nich jakby co. Po roku pieniądze z wolnych aktywów powinny wypracować Ci dużą część, a przy dobrej koniunkturze więcej niż całość składki obowiązkowej. I tak przez 5 lat - taka samofinansująca się polisa. Potem te z konta bazowego zostawiasz, żeby Ci pracowały na emeryturę np., a z zarobionych z reszty korzystasz sobie w dowolnym momencie.
Pozdrawiam
R