Witam
Moze mi ktos wytlumaczyc albo podac jakiegos linka gdzie mozna poczytac o funduszach? Chodzi mi o to jak mozna sobie robic konwersje miedzy funduszami, jak to wyglada? Czy moge robic konwersje na kazda kwote czy do jakiegos tylko limitu? I czy moge to wszystko robic w necie? Bylem w wbk i gosc mi powiedzial ze do 20 tys moge robic w necie, a jak wieksza kwota to i tak musze do nich przyjsc do banku...
I czy lepiej kupic jednostki funduszu jak ida do gory (jak np. Arka) czy poczekac az spadna (one wogole spadaja?) zauwazylem ze od 2 lat idzie caly czas do gory. Mysle nad otworzeniem funduszu zrownowazonego. Czy dobrze mysle ze bede mogl sobie pozniej czesc kwoty wplacic na fundusz stabilny (jesli np. bedzie spadal, poczekam na korekte i sprzedam i spowrotem przesune na zrownowazony albo na
akcje? Mozna tak robic czy musze trzymac sie jedengo funduszu jesli juz w niego zainwestowalem? I czy to wogole cos daje ze kupie wtedy kiedy jednostki sa tansze i sprzedam kiedy zwyszkuja czy nie moge tak zrobic?
Z gory przepraszam za glupie pytania ale nie znam sie na tym kompletnie... jak ktos moze mi pomoc bede wdzeczny
BTW: Jaki fundusz polecacie - chodzi mi o zrownowazony
2) Jesli chce zrobic konwersje ze zrownowazonego funduszu(ktory juz mam) na stabilny to musze cos placic za ta konwersje? czy kazda wplata niesie za soba prowizje dla banku czy np. tylko otwarcie rejestru(1wsza wplata) na fundusz stabilny i pozniej juz moge bez pro3wizji przelewac srodki z jednego funduszu na drugi?
3) Kto mi powie dlaczego przy inwestowaniu w fundusze akcyjne polecane jest trzymac kase min 5 lat? Nie moge trzymac kasy np rok i jej wyplacic? Przeciez i tak jest duzy zysk np. arka akcji +71.57 ;-) Inne podobnie...
Bede bardzo wdzieczny za odp.