Witam
To jak widać dywersyfikacja wyszła ci na dobre :-)
Ja mam Orlen od jakiegos tygodnia a Lotos zakupiłem dziś.Sądzę, że pomimo lekkich spadków ostatnio cen ropy będzie ona dalej zwyżkować i chociaż wiem, że nie przekłada się to bezpośrednio na kurs akcji to myślę, że spółki paliwowe będą rosły w dłuższym terminie.W końcu alternatywy do ropy jakoś za bardzo mnie widać.Dziś MS podało, że jak Orlen nie kupi Możejek to będzie chciało z niego wyjąć 35 - 50 % zysku w postaci dywidendy, natomiast z Lotosu dużo mniej, gdyż wydał on dużo na inwestycje.W związku z tym pewnie Orlen będzie teraz rósł także z tego powodu. Jeżeli rzeczywisćie byłaby taka dywidenda to dawałoby to w przybliżeniu 3 - 5 zł / akcję co wg mnie jest wynikiem niezłym.
Co do Biotonu to miałem go już 2 razy i 2 razy zarobiłem trochę choć mogłem dużo więcej ale niepotrzebnie przetrzymałem zamiast sprzedać zaraz po dobrym info ale jakoś nie mam za bardzo zaufania do tej spółki. Ja to ktoś już tu kiedyś napisał : "jego kurs wynika z dobrego PR zarządu" :-) Te perspektywy rozwoju może i są możliwe tylko kiedy.
Podsumowując moją przydługą wypowiedź - Ja polecam Orlen ale wiadomo decyzja należy do ciebie. Chciałbym zaznaczyć, że gram dopiero od jakiegoś czasu... na razie na + ale zobaczymy co bedzie jak pojawi się jakaś głębsza korekta. Bo na wzrostach prawie każdy potrafi zarabiać.
Pozdrawiam i życzę wszystkim, żeby ich portfele pęczniały :-)