Tato
/ 2006-10-19 22:26
/
Uznany Gracz Giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.
To wygląda że jednak mamy dalej wiecej głupców niz akcji ;-)))))
2 tyg nie pisałem, ale nie znaczy, że nie zaglądałem . .
Wydaje mi się, że kluczowe jest dzisiaj pytanie - czy mamy do czynienia z gwałtownym, acz krótkotrwałym ruchem w górę, pod majowy szczyt, po którym spadniemy, nie , nie krachu to jeszcze nie b ędzie, ale moze być znowu długa konsolidacja, czy tez mamy początek 3 dużej fali hossy, która nagradza cierpliwych . ..
Pytanie dośc ważne, jesli wariant pierwszy - taktyka Brydzi (pozwolę sobie tak nazwać) - kupić, wziąć 3% -5% i polowac na nastepną okazję jest lepsza. Jak drugi wariant, to mając dobre nie opłaca się żadnych ruchów robić . .
Ponad 2 tyg kiedy balansowalismy nad 2900 prowadzilismy w weekend dyskusję , pamiętam bo I Gabrik, i Strokus i Samuraj dawali większe szanse zejściu w dół ..
Nieskromnie skopiuje to co wtedy pisałem:
2006-09-30 13:18:17 | *.*.*.* | Tato
Wszystko tak, ale zawsze mozna znaleźć argumenty kontra, pozwolę więc sobie przedstawić moje
"ale":
- w USA sytacja się uspokoiła DJIA pobił chwilowo rekord, na wielu zadziała to
psychologicznie
- surowce - nie wiem, czy miedź jet w trnedzie spadkowym, moim zdaniem to stabilizacja na
wysokich poziomach, a ropa miała sensowną korektę, po której sie odbija. Największym
zagrożeniem dla długoletniej hossy byłoby gbyby surowce dalej hiperbolicznie drożały,
- w sierpniu i wrześniu bawiliśmy się rzeczywiście sami - nawet jak dalej częśc funduszy
zach wycofywała aktywa, to wrzucenie tu niewielkich (dla nich ) pieniędzy to kwestia paru
dni a u nas wywoła to spory ruch,
-wyborów na razie nie będzie, bo PIS nie odda władzy , budżet jaki jest taki jest ale jest
- wrzesień miał byc spadkowy, bo to najgorszy miesiąc na naszej giełdzie itp, itd, i gdzie
te spadki?
-poprzedni tydzień, ktoś (chyba Gabrik) był pewnien wybicia, nie było, testujemy po raz n-ty
2900, ale nie przełamujemy , a przecież kluczowe ma być 2860 -to tylko nam wzmacnia to
wsparcie
- nowa fala hossy zawsze zaczyna się od kompletnej niewiary we wzrosty
Tyle wspomnień, przypomnę, że mozna było wtedy kupić nie tylko Energopol po 32, ale i Kgh po 98 . .
(Niestety samemu zabrakło mi pełnej wiary w to co pisałem - oddałem po miesiącu TVN po 106 (kupiony po 105), oddałem Dudę . .
Osłodził mi to Comarch i świecie i udane spekulacje na 09. . .
Jako niepoprawny optymista skłaniam się za wariantem 2 czyli marsz w górę, powyżej szczytów z przerwami. .Jeszcze wielu jest chętnych z gotówką, oj wielu . .