Trunki dzieli się więc na:
a) oryginały:
1. wódka - ponoma, pryta, gorzała, siwucha, berbelucha, nafta, okowita;
2. bimber - drożdże, księżycówka;
3. tanie wina - alpaga, kwasiwo, alpażur, żur, bełt, wyciskacz pawia, poniewieracz, siara.
b) wynalazki, albo - bardziej popularne - dynksy:
1. denaturat - dykta,
dykciocha, jagodzianka na kościach, trupówka, matka oślepiara;
2. tzw. "bączki": ściemniacz - spirytus metylowy, spirytus salicylowy, woda
brzozowa;
3. tzw. "pyki" (aerozole);
4. tzw. "kropelki" - m.in. krople
inoziemcowe;
5. tzw. "autko": różanka - autovidol, chłodziwo lub borolej - borygo.
c) drinki:
1. wyciskacz łez - spirytus z wodą (1:1);
2. miotacz pawia -
spirytus z aromatem do ciast;
3. surówka - spirytus techniczny lub
przemysłowy;
4. pięść furmana, uśmiech żandarma (wojsk.) lub piwo z hakiem - piwo z wódką;
5. tzw. drinki radzieckie: buryj miedwied' - szampan z koniakiem; biełyj miedwied' - szampan ze spirytusem; ogni Moskwy - koniak ze spirytusem; łza kołchoźnicy - spirytus z pieprzem; nafta - wódka "stoliczna"; spirytus komsomolski - spirytus z wodą (70% alkoholu); szampan rosyjski - szampan z wódką.