Nieźle Pan kombinuję, tylko trochę inaczej dobrał bym fundusze. Niestety tylko jeden z tych, który Pan wymienił. Akcyjne Legg Mason, Arka, Dws, Pko, Ing wszystkie opierają się w mniejszym lub większym stopniu na indeksie WIG. A więc ma Pan 5 funduszy, inwestujących w zasadzie w te same pakiety akcji (słaba jest taka dywersyfikacja). Z akcyjnych polecił bym w pierwszym rzędzie Noble - takiej kadry jaką mają w tym towarzystwie, nie ma nigdzie indziej w Polsce. ING tak, ale nie Akcji FIO, tylko selektywny Plus (super nowoczesny fundusz, inwestujący nietypowo w tzw. okazje giełdowe, z w montowanym mechanizmem jak przy aktywnej alokacji, czyli możliwość całkowitego wyjścia z akcji w okresie dekoniunktury). Do tego coś zagranicznego do ozdoby portfela np. PKO/CS NE. Druga część portfela to jak najbardziej typowa aktywna alokacja, ale nie Union Investment. Przeraża mnie to co dzieję się z tym funduszem podczas obecnych spadków. Polecił bym raczej aktywną alokację, ale spokojniejszą (tzn. z mniejszym udziałem akcji). Cały czas rewelacyjne wyniki na spadkach pokazuje Skarbiec Ochrony Kapitału. Zupełnie nieźle radzi też sobie inny mój faworyt CU Ochrony Kapitału Plus. Do tego przydały by się jakieś obligacje i jakaś lokatka zamiast f.pienieżnego. Z takim portfelem niestraszne będę Panu korekty, a nawet bessa, co w tak długim okresie inwestowania niewątpiliwie się zdarzy. Przykładowy portfel:
25% ING Selektywny Plus,
20% Noble Fund Akcji,
5% PKO/CS Akcji NE,
30% Skarbiec Ochrony Kapitału,
10% F.Obligacyjny (np. AIG Obligacji),
10% Lokata (ew. konto samooszczędzające np. Polbank)
W przyszłości można by dalej dywersyfikować portfel ale już bardziej nietypowo i globalnie (czyli np. Investor FIZ, jeden z funduszy Merrill Lynch lub Franklin Templeton), tylko w przypadku tych ostatnich trzeba pamiętać o ryzyku walutowym. Oczywiście z jakimikolwiek inwestycjami warto jest się wstrzymać. Zwałka jest konkretna. Może się okazać, że np. za kilka lub też kilkanaście tygodni (to wersja pesymistyczna) ruszy Pan na zakupy i będzie Pan miał obecne
akcje w kilkudzięsięcio procentowej promocji. Pozdrawiam i życzę samych mądrych wyborów.