na FORUM znów kręci się afera z KENOBIM ,szkoda że tak ewoluowało to nasze forum myślałem zawsze że jednak pójdzie w lepszą stronę no ale konkrety mamy sytuację bardzo zawodową postaram się w skrócie.
Okres mamy bardzo dziwny i mimo wszystko trudny a składa się na to wiele czynników np. USA blisko 1% w górę a my i kilka innych E M mamy kłopoty (wiem można mówić że miedż spada) ,kilka osób pisze że to przewidziało i trele morele bo mówili o tym przy poziomach 2900 a teraz jesteśmy 450 punktów wyżej......więc w tym miejscu muszę przypomnieć że kiedyś napisałem że to że kiedyś spadnie jest pewne jak to że w grudniu spadnie śnieg i.....................cholera nie spadł:-) a pewnie spadnie w maju jak będziemy chcieli w sandałach chodzić.
KGHM spada bo nie ma wyjścia za miedzią ale............kilka dni spadków po kilka procent a wig20 stoi,obroty na tym walorze ładne więc to nie drobnica łyka mimo wszystko te
akcje i tu dochodzimy do mojej tezy że nie będzie tak jak w maju a dwa że i tak wielu zostanie zaskoczonych,LOP mamy taki że nikt naprawdę nie wie co z tego wyniknie bo nigdy takiej sytuacji nie było i jedynie możemy zgadywać owszem już dwie ostatnie serie wygasły i byliśmy zaskoczeni że tak płynnie i bezboleśnie to poszło ale tak zawsze będzie?
Jest na to rada trzeba prześwietlić wszystkie spółki z WIG20(jak mocno sa za drogie ,za tanie itp.),porównać obroty i LOP na kontraktach wcześniej i liczę że tu my kącikowcy sobie pomożemy.
Już trzy razy mieliśmy pokaz na kontraktach jak szybko następuje jazda jak uruchomione zostają stopy w jedną bądż drugą stronę(teraz proszę sobie wyobrazić coś takiego w połączeniu z koszami sprzedaży i paniką długich pozycji-horror)
Ja zakładam że jednak nie ma u nas już dużego kapitału zagranicznego któremu nasz rynek jest potrzebny tylko do spekulacyjnego zarobku bo ewidentnie nawet jeśli zakładamy że mamy do czynienia z wychodzeniem z akcji to jest to robione profesionalnie aby nie zachwiać rynkiem(fakt że w maju większość nigdy nie widziała takiej korekty i najzwyczajniej przez zaskoczenie została ona zrobiona a jak większość wpadła w panikę to duzi już byli gotowi do odbierania akcji które wcześniej sprzedali drożej)
Trochę masło-maślane ale taka właśnie jest sytuacja.Zapraszam do dyskusji STROKUS skrobnij coś ja idę studiować wykresy i spółki z wig20