podwójne świadczenie (dwie renty rodzinne)
anthon83
/ 195.117.151.* / 2007-11-05 21:53
Co w przypadku pobierania dwóch świadczeń rentowych??? Ja przez 3 lata pobierałem nieświadomie 2 renty rodzinne z ZUS-u i MSWiA po zmarłych rodzicach.Teraz ...ZUS domaga się zwrotu nienależnie pobranych świadczeń na sumę ponad 20 tysięcy złotych. Jestem studentem i sam się utrzymuje a oni mi robią taki numer!!!
Na głowie mam komornika i ściągają mi już z renty z MSWiA 250 zł.Wszystko dlatego, że nie poinformowałem ZUSu a rozliczałem się w skarbówce przez 3 lata i nikt nic nie mówił.Paranoja!!!
P R O S Z ę O P O M O C:(
Jak z nimi walczyć??? przecież takie wielkie molochy powinny mieć wymianę informacji i wykryć to wcześniej a nie po 3 latach.
Sąd rejonowy skazał mnie i moją siostrę (taka sama sytuacja) na 1 rok w zawieszeniu na 3 lata i karę grzywny.
MYCHA 2
/ 217.113.225.* / 2007-11-14 00:15
OBOWIĄZKIEM ZARÓWNO ZUS -U JAK I MSWi A JEST W MOMENCIE USTALANIA PRAWA DO SWIADCZENIA PO ZMARŁYCH CZŁONKACH RODZINY WYSTAPIENIE ZAPYTANIEM CZY NIE ISTNIEJE ZBIEG DO DWÓCH SWIADCZEN JEDNOCZESNIE. W PRZYPADKU GDY JEST JUZ USTALONE PRAWO DO RENTY RODZINNEJ Z ZUS A WPLYWA WNIOSEK DO MSWiA O USTALENIE TAKIEGO PRAWA MSWiA WINNO WYSTAPIC Z ZAPYTANIEM DO ZUS A DO SWIADCZENIOBIORCY W MOMENCIE ZBIEGU NALEZY DECYZJA, KTORE SWIADCZENIE BEDZIE POBIERAL (KTÓRE JEST KORZYTNIEJSZE ).WYDAJE MI SIE, ŻE KTOS TU POPELNIŁ BŁĄD NA ETAPIE PRZYZNAWANIA SWIADCZEN.
TAK TYLKO żE WEDłUG NICH OBOWIąZEK TAKIEGO POWIADOMIENIA LEżY PO STRONIE MOJEJ A ONI CZUJą SIę NIEWINNI.
MYCHA 2 MAM PYTANIE CZY TO CO NAPISAłEś JEST POPARTE JAKąś USTAWą , ROZPORZąDZENIEM LUB CZYM KOLWIEK CO MOGę POTEM WYKORZYSTAC W SąDZIE???????