dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość:)
Unikorona Aktywna Alokacja -10k
PKO/CS Nowa Europa 10k
PKO/CS Strategiczna alokacja 5k
Narazie chcę zacząć bezpiecznie. Nie wiem jak długo będą spadki, ale gdy zobaczę że roi się spokojniej dokupię fund akcji.
Dzięki.
Fajny portfelik jak na początek. Nie wiem tylko jak jest z wysokością opłat za zarządzanie w przypadku funduszu strategicznej alokacji - dobrze by było to sprawdzić u źródła. Jest to fundusz fundusz, czyli nabywa jednostki innych funduszy PKO/CS, w tym także jednostki PKO/CS Nowa Europa (trochę kłóci się to z dywersyfikacją portfela, ale powiedzmy, że można na to przymknąć oko). Fundusz funduszy z reguły jest nieco droższy w zarządzaniu od funduszy standardowych. Za zarządzanie płaci sie tu niejako podwójnie - funduszowi funduszy i poszczególnym funduszom wchodzącym w jego skład. Alternatywą dla strategicznej alokacji mógłby być inny ciekawy fundusz np. ING Selektywny plus (niby fundusz akcyjny inwestujący tylko w tzw. okazje giełdowe), ale o ryzyku na poziomie funduszy zrównoważonych. Zmniejszył bym też nieco wielkość pieniężną przy PKO/CS Nowa Europa, właśnie na rzecz tego trzeciego funduszu w Pani portfelu (w przypadku funduszy inwestujących za granicą warto jest brać pod uwagę ryzyko rynkowe i kursowe). Docelowo mogło by to wyglądać tak:
Unikorona Aktywna Alokacja 10.000
PKO/CS Nowa Europa 7.000
ING Selektywny Plus lub PKO/CS Strategiczna alokacja 8.000
lub jeszcze inna wersja tego samego portfela, ale już "łączona" z czterema funduszami:
Unikorona Aktywna Alokacja 10.000
PKO/CS Nowa Europa 5.000
ING Selektywny Plus 5.000
PKO/CS Strategiczna alokacja 5.000
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedż.
Muszę się przyznać że jestem pracownikiem PKO tak więc wszystkie fundusze kupuję i zbywam bez prowizji. Z tego względu jestem nimi najbardziej zainteresowana.
Założyłam konto w mbanku w celu nabywania innych także inny dobrych funduszy bez prowizji,dlatego interesują mnie inne fundy.
Pozdrawiam
co za bzdury wypisujesz o tym mBanku. Takimi głupimi wpisami robicie mBankowi dużo szkody. Otóż prowizję za zakup, zarządzanie i podatek Belki zapłacicie zawsze, niezależnie od tego gdzie kupicie fundusze. mBank nie pobiera tylko swojej dodatkowej prowizji za sprzedaż jednostek, no i dodatkowym plusem jest to, że mamy wiekszość funduszy w jednym miejscu. Zakup funduszy w mBanku, ING BŚ, PeKaO SA czy BZ WBK będzie kosztował cie tyle samo.
25k zainwestowalbym tak:
PZU Nowa europa - 10k
SEB4- 15k
Unikorona zrownowazony 10k
Podzielilbym te pieniadze na 10 czesci i zaczynajac od jutra - co tydzien wplacalbym po 250 pln - w ten sposob usrednisz wynik
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.