Rozbawiło mnie stanowisko pani HGW, zawierające ultimatum dla prezesa Skrzypka. Ci, którzy dobrze znają panią HGW, stwierdzają, że ma "skłonność do nachalnego rozpychania się łokciami przy braku należytych kompetencji merytorycznych, skłonności do iście bazarowego pieniactwa, wielce rozwinięty koniunkturalizm i ogromne faryzejstwo".
"Gronkiewicz-Waltz w toku kampanii prezydenckiej niejednokrotnie wpadała w groteskowy wręcz patos. Sławna stała się jej przedwyborcza obiecanka: "Po wyborze na prezydenta RP będę dla narodu jak ojciec i matka!". Komentując to, Grzegorz Kołodko powiedział: "To ja w takim razie chcę być pełną sierotą" (cyt. za "Angorą" z 1 października 1995 r.). Ostatecznie Gronkiewicz-Waltz poniosła całkowitą klapę w wyborach prezydenckich. Ze swym wynikiem wyborczym poniżej 3 proc. znalazła się nie tylko daleko za Wałęsą, ale również za Olszewskim, który otrzymał ponad dwa razy więcej głosów. Szczerze niecierpiący jej wicepremier Kołodko skomentował: "Naszym celem jest osiągnięcie inflacji takiej, jak wyborczy wynik pani prezes".
Cytaty z "Platformy kameleonów": http://www.dlapolski.pl/hanna_gronkiewicz_waltz