Strata 16% na FI, sprzedawać fundusze czy poczekac?? Proszę o radę.
Mój portfel inwestycyjny TFI stanowią następujące fundusze:
Arka BZ WBK Zrównoważony FIO
PKO/Credit Suisse ŚFW - SFIO Subfundusz Amerykańskiego Rynku Akcji
Arka BZ WBK Akcji Środkowej i Wschodniej Europy FIO
PKO/Credit Suisse ŚFW - SFIO Subfundusz Małych Spółek Japońskich (JPY)
PKO/CS Bezpieczna Lokata I FIZ
Arka BZ WBK Stabilnego Wzrostu FIO
PKO/Credit Suisse Zrównoważony - FIO
PKO/Credit Suisse Stabilnego Wzrostu - FIO
PKO/Credit Suisse Strategicznej Alokacji - SFIO
PKO/Credit Suisse Obligacji - FIO
Od początku inwestowania w sumie odniosłem stratę około 16%
teraz jak czytam różne wypowiedzi i opinie to mam mętlik w głowie co robić, czy pogodzić się ze strata i wycofać pieniądze, czy czekać dalej i patrzeć jak lecą w dół dalej i czekać nie wiadomo ile na odbicie??
Jeżeli bym teraz wycofał wszystkie pieniądze z funduszy i założył lokaty, bądź kupił obligacje skarbowe to ta strata jaką odniosłem jest według moich kalkulacji do odrobienia w przeciągu 3 lat .
Stąd moje pytanie co robić sprzedać FI i otworzyć bezpieczne lokaty i w ciagu 3 lat odrobić stratę czy trzymać FI ????
ja robię tak że część trzymam w bezpiecznym funduszu resztą żongluje dowolnie kupując to co rośnie i sprzedawać w odpowiednim momencie czasami na tym tracę coś ale w sumie co miesiąc mam zyski :P
na twoim miejscy powywalałbym kilka stabilnych i dał na
akcje a część na bezpieczniejsze16% strat to mało jak dobrze trafisz w to 2 miesiące i odrobisz wszystko
ja miałem 50% strat zanim zacząłem aktywnie się tym zajmować
zainwestowałem jeszcze drugie tyle i teraz są efekty :)
Marcel B.
/ 80.53.136.* / 2009-06-24 21:29
Witam Jesli moge cos doradzic to polecalbym zwiekszyc udzial agresyfnych funduszy Najlepiej poprzez wklad swiezej gotowki aby usrednic ceny Prosze sobie to przekalkulowac
mfundusz.pl
/ 79.163.0.* / 2009-06-24 13:26
Ciekaw jestem w jakich proporcjach jest ten portfel. Na pierwszy rzut oka nie wygląda to najlepiej. Nie ze względu na sytuacje rynkową, a na dobór portfela. W zasadzie brak dywersyfikacji. I czy będzie rosło czy będzie spadać to ten portfel nie będzie efektywny. Na funduszach zapewne da się szybciej odrobić tą stratę, ale trzeba aktywnie zarządzać tym portfelem.
Dodałem swój portfel do publicznego
nik: jaroNSZ data aktywacji 2009-06-06
wiec może PAN/PANI przejrzeć procentowe udziały i może mi coś doradzić.
Z góry dziękuję z odpowiedz.
mfundusz.pl
/ 79.163.19.* / 2009-06-24 17:00
Rozumiem, że te fundusze były dobierane z jakimś konkretnym pomysłem. Uwzględniono Pana preferencje dotyczące poziomu ryzyka i planowany horyzont czasowy inwestycji? Posiada Pan portfel 60-40 to jest to dość dynamiczne rozwiązanie i takie portfele stosuje się przy inwestorach, którzy akceptują nawet dość znaczne straty.
W mojej opinii jest zbyt wiele ulokowane w funduszach o zbliżonej polityce inwestycyjnej. Raczej ograniczyłbym cały portfel do kilku funduszy. Wtedy łatwiej jest zarządzać portfelem.
Przy inwestycjach jest wiele ważnych czynników, które decydują o jakości danej inwestycji, dlatego powstrzymam się od wydawania konkretnych rekomendacji.
W przypadku dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu. Najlepiej pisać na maila kontakt@mfundusz.pl.
Zawartość portfela nie była jakoś szczególnie dobierana, głównie chodziło o to żeby ulokować jakoś bezpiecznie środki, a wyszło jak widać całkiem inaczej, tak naprawdę to chciałbym tylko wyciągnąć z tych funduszy to co zainwestowałem, tak jak pisałem na funduszach obecna moja strata to około 15,7 % i nadal tracę. Zastanawiałam się nad tym żeby wszystko wycofać i włożyć na lokaty albo kopić obligacje i tą stratę miałbym do odrobienia w przeciągu 3 lat. :( ale nie wiem czy to dobra decyzja. Czy lepiej trzymać to co jest i tak jak piszą ludzie na niektórych postach sprawdzić stan za 2 lata albo za 4 lata ?? Czy jakoś poprzerzucać te fundusze na inne. Głównie chodzi mi o to żeby nie pozwolić na dalsze straty i odpracować to co się straciło.
Dodam że niektóre zakupy FI były dokonywane w takim wszech ogarniającym ludzi boomie na fundusze, co było nie rozważną decyzją, no ale cóż do błędów się trzeba przyznać i wyciągnąć z nich wnioski.
Najważniejsze dla mnie teraz to jest wyciągnąć z tych funduszy to co zainwestowałem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Jarek
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.