polon1770
/ 84.38.99.* / 2008-12-15 22:16
Dobrze wiesz jaka jest intencja Prezydenta i zwiazkow. Postawic pod sciana rzad, ktory podobnie jak wszystkie dotychczasowe rzady bedzie wlaczyl o poparcie ludu. I to tak prosto nie przejdzie. Kazdy rzad jest populistyczny, zreszta demokracja tego wymaga.
Sam uwazam takze, ze tak byloby najlepiej, najlepiej gdyby od razu zniknely wszystkie pomostowki, gdyby od razu zmniejszono o polowe administracje, gdyby od razu skonczono z rozdawnictwem, ktore tylko rozleniwia ludzi. Tylko ze mam swiadomosc ze kazda partia dochodzaca do wladzy bedzie chciala ja utrzymac, a trudne reformy to samobojstwo dla tych partii i nic sie niestety nie zmnieni. Zmiany musza nastepowac powoli, i musza przezwyczajac ludzi do zmian. Na szczecie mam ostatnio wrazenie ze zwiazki nie znacza juz tak wiele i mamy duze szanse, by zakonczyc niekonczaca sie spirale uprzywilejowanych zawodow, do konca 2020 roku. Trzeba byc realista, wczesniej nikt tego nie zrobi. Dopiero po 2020 roku wszyscy na emeryture beda przechodzic rowno w wieku 65 lat i 60 lat (kobiety). Bedzie normalnie, az pojawi sie ktos kto skroci tydzien pracy tym samym bedzie trzeba wiek emerytalny wydluzyc o kolojne 5 lat (patrz Francja 36 godzin w tygodniu i trzeba pracowac srednio 45 lat, u nas trzeba pracowac 40 lat -teoretycznie i 40 godzin w tygodniu).