Forum Forum podatkowePIT

Zmiana sposobu rozliczania się, po złożeniu deklaracji, ale przed rozpoczęciem działalności.

Zmiana sposobu rozliczania się, po złożeniu deklaracji, ale przed rozpoczęciem działalności.

skomentuj
Norbert_Rendar / 77.253.228.* / 2008-04-11 23:26
Witam Serdecznie!

Zastanawiam się, czy jest możliwość przejścia ze sposobu rozliczania się na zasadach progresywnych, na podatek liniowy, w trakcie roku podatkowego. (Przepraszam, jeżeli nie używam fachowej terminologii)

Wiem, że teoretycznie jest to możliwe tylko do 20 stycznia nowego roku...ale,
sytuacja jest dość specyficzna:

Firmę założyłem pod koniec stycznia, w ciągu 7 dni załatwiłem formalności w US, w tym sposób rozliczania się. Od tego czasu, NIE uzyskałem, żadnego dochodu z tytułu prowadzonej działalności (płaciłem tylko ZUS), więc, jak gdzieś wyczytałem formalnie, moja firma jeszcze nie działa, a zadeklarować sposób rozliczania się, można najpóźniej 1 dzień przed rozpoczęciem działalności (uzyskaniem pierwszego dochodu).

Na podstawie tej przydługawej i mało strawnej dywagacji :P Czy mogę w takiej stytuacji jeszcze zmienić sposób rozliczania się z fiskusem? (chcę przejść na podatek liniowy).
Jeżeli tak, to czy wymaga to dobrej woli naczelnika US, czy jest mi gwarantowane na mocy jakichś ustaw?

Będę bardzo wdzięczy za odpowiedź.
skomentuj

Najnowsze wpisy