technologie
29.08.2019 12:51

Cyfrowy Polsat czeka z decyzjami o 5G na stanowisko regulatora

Warszawa, 29.08.2019 (ISBnews) - Cyfrowy Polsat czeka na oficjalne stanowisko regulatora w kwestii 5G i wtedy będzie podejmował własne decyzje co do implementacji tej technologii, poinformował prezes Mirosław Błaszczyk.

"Czekamy, co powie regulator i jego oficjalne stanowisko. Szykujemy się do tego w różnoraki sposób, jesteśmy w fazie analiz i będziemy informować w odpowiednim czasie. Jeśli regulator stwierdzi, że ta technologia będzie możliwa do wprowadzenia w danym terminie, to będziemy się do tego odnosić i podejmować odpowiednie kroki" - powiedział Błaszczyk podczas konferencji prasowej.

Wskazał, że istotne jest chociażby, czy odbędzie się aukcja, czy też przetarg na pasmo, a także kwestia operatora głównego.

Według jego słów, ewentualne decyzje co do skali wydatków będą podejmowane m.in. z uwzględnieniem interesu akcjonariuszy.

"Sprawdzamy też kwestię partnera infrastrukturalnego, ale to będzie zależało od kilku czynników" - dodał prezes. Według jego słów, jeśli zapadną odgórne decyzje w kwestii uczestnictwa w inwestycjach 5G poszczególnych dostawców sprzętu, grupa będzie musiała je respektować.

Według jego słów, oczekiwane decyzje regulatora w powyższych kwestiach mogą pojawić się jesienią.

Cyfrowy Polsat i Polkomtel tworzą zintegrowaną grupę medialno-telekomunikacyjną kontrolowaną przez Zygmunta Solorza-Żaka. Akcje Cyfrowego Polsatu są notowane na GPW od 2008 r.

Tagi: technologie, media, telekomunikacja, giełda, wiadomości, giełda na żywo
ISBnews