Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

ARR: Eksport cukru wzrósł r/r do 373 tys. ton i 178 mln euro w okresie I-X 2016r

0
Podziel się:
ARR: Eksport cukru wzrósł r/r do 373 tys. ton i 178 mln euro w okresie I-X 2016r

Eksport polskiego cukru wzrósł r/r wolumenowo do 373 tys. ton, a wartościowo do 178 mln euro w okresie styczeń - październik 2016 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie zwiększył się do 202 tys. ton cukru o wartości 90 mln euro.

"W ciągu dziesięciu miesięcy 2016 r. [...] z Polski wywieziono 373 tys. ton cukru (o wartości 178 mln euro) wobec 341 tys. ton (149 mln euro) rok wcześniej. Na rynku UE sprzedano 229 tys. ton cukru, co stanowiło 61% wolumenu eksportu ogółem. W ramach rynku UE krajowy cukier był eksportowany głównie do Niemiec (96 tys. ton), na Litwę (25 tys. ton) oraz na Łotwę i do Włoch (po 18 tys. ton)" - czytamy w komunikacie.

W październiku 2016 r. ceny cukru eksportowanego na rynek UE wyniosły średnio 552 euro/t i były o 3% wyższe niż we wrześniu oraz o 12% wyższe niż przed rokiem. Eksport cukru do krajów trzecich w okresie styczeń-październik 2016 r. ukształtował się na poziomie 144 tys. ton i był o 35% większy niż przed rokiem. Głównymi kierunkami eksportu cukru do krajów pozaunijnych były: Izrael (42 tys. ton), Gruzja (17 tys. ton) oraz Rosja i Kazachstan (po 14 tys. ton). Ceny eksportowe cukru do krajów pozaunijnych w październiku 2016 r. również były wyższe niż w poprzednim miesiącu o 3% i wyniosły średnio 425 euro/t. Poziom tych cen był o 25% wyższy niż rok wcześniej, podano również.

"W okresie styczeń-październik 2016 r. również import cukru do Polski był większy niż przed rokiem. Zgodnie z danymi Ministerstwa Finansów do Polski zaimportowano 202 tys. ton cukru (o wartości 90 mln euro) wobec 105 tys. ton (48 mln euro) rok wcześniej. Import cukru z krajów pozaunijnych wyniósł 141 tys. ton i stanowił około 70% wolumenu przywozu. Cukier do Polski sprowadzany był głównie z Sudanu (50 tys. ton), Zimbabwe (43 tys. ton) i Mozambiku (36 tys. ton). Z krajów UE sprowadzono 61 tys. ton cukru. Spośród krajów UE cukier importowano przede wszystkim z Niemiec (21 tys. ton) i Szwecji (17 tys. ton)" - czytamy dalej.

Po dziesięciu miesiącach 2016 r. w obrotach handlu zagranicznego cukrem odnotowano dodatnie saldo zarówno pod względem wolumenu, jak i wartości. Nadwyżka eksportu nad importem zmniejszyła się do 171 tys. ton i 88 mln euro, odpowiednio o 27% i 13% w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r., podsumowano w komunikacie.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)