Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Lantmannen Unibake zainwestuje w Nowej Soli 75 mln euro do końca 2019 r.

0
Podziel się:

Lantmannen Unibake uruchomił w Nowej Soli nową piekarnię, poinformowała spółka. Dotychczasowa wartość inwestycji to 37 mln euro; do końca roku 2019 firma zainwestuje w Nowej Soli w sumie 75 mln euro, dodano.

Lantmannen Unibake zainwestuje w Nowej Soli 75 mln euro do końca 2019 r.

"Polska jest dla nas kluczowym rynkiem - piekarnia w Nowej Soli to już trzeci, zarazem nasz największy i najbardziej nowoczesny zakład w Polsce, a także drugi co do wielkości w Europie. Dzięki nowej inwestycji znacząco zwiększają się nasze możliwości - zarówno jeśli chodzi o asortyment, wielkość produkcji jak i eksport. Nowa piekarnia to także nowe miejsca pracy, w tym pośrednie - u polskich dostawców" - powiedział dyrektor zarządzający na Polskę i Węgry Jacek Górecki, cytowany w komunikacie.

Budowa zakładu trwała 2 lata. Jest on zlokalizowany na terenie Kostrzyńsko-Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej - w Nowej Soli i ma powierzchnię 24,6 tys. m2, dodano.

"W styczniu do użytku oddana została pierwsza linia produkcyjna (w sumie do końca roku 2019 planowane są trzy), która wytwarzać będzie pieczywo typu fast food - bułki do hamburgerów i hot dogów, w wielu rozmiarach i kształtach, z różnymi rodzajami posypek i dodatków. Może ona wytwarzać w sumie 450 milionów bułek (24 tys. ton) rocznie" - czytamy w komunikacie.

Firma zwiększy moce produkcyjne w Polsce o przeszło 50% i 5-krotne zwiększy eksport, dodano.

"Około 50% produkcji trafi na rynek polski, pozostała część - na rynek niemiecki, a także do Czech, Słowacji, Państw Bałtyckich i Skandynawii. Obecnie trwa produkcja testowa, rozpoczęcie sprzedaży planowane jest jeszcze w pierwszym kwartale 2018 roku" - czytamy również.

Docelowo w Nowej Soli zatrudnienie znajdzie 110 pracowników. Oznacza to wzrost zatrudnienia Lantmannen Unibake w Polsce o prawie 25% (obecnie firma zatrudnia w naszym kraju ponad 450 osób), dodano.

Lantmannen Unibake jest obecny w Polsce od 25 lat od początku lat dziewięćdziesiątych. Oprócz nowo otwartej piekarni w Nowej Soli produkcja odbywa się w dwóch zakładach (w Poznaniu i w Nieporęcie koło Warszawy), gdzie działa łącznie 7 linii produkcyjnych, na których wypiekane są m.in. produkty takich marek jak: Schulstad i Schulstad Bakery Solutions. W roku 2017 spółka sprzedała ponad 30 tys. ton świeżego i mrożonego pieczywa o łącznej wartości ponad 200 mln zł.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)