Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. KRWL
|
aktualizacja

Ceny cukru na świecie wystrzeliły. Tak drogo nie było od ponad dekady

71
Podziel się:

Ceny cukru nie były tak wysokie od 2011 roku, a rezerwy tak niskie od 2009 roku. ONZ bije na alarm, bo bogate kraje w tej sytuacji mogą sobie poradzić, ale to kolejny problem dla biedniejszej części świata.

Ceny cukru na świecie wystrzeliły. Tak drogo nie było od ponad dekady
Cukier jest najdroższy od ponad dekady (East News, ZOFIA BAZAK)

Ceny cukru na rynkach światowych osiągnęły najwyższy poziom od 2011 roku, głównie z powodu spadku globalnej produkcji spowodowanego niezwykle suchą pogodą, która zniszczyła zbiory w Indiach i Tajlandii. Te dwa kraje są drugim i trzecim co do wielkości eksporterem cukru na świecie, a ich problemy z produkcją cukru mają poważne konsekwencje dla krajów rozwijających się – informuje agencja AP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Złoty środek. Dlaczego inwestowanie w metale szlachetne zyskuje na znaczeniu?

Te kraje już borykają się z niedoborami podstawowych produktów, takich jak ryż, oraz zakazami handlu żywnością, które przyczyniły się do wzrostu inflacji – czytamy w AP.

El Nino uderza w uprawy na świecie

A to wszystko to przyczynia się do braku bezpieczeństwa żywnościowego z powodu połączonych skutków naturalnie występującego zjawiska klimatycznego El Nino, wojny na Ukrainie i słabszych walut. Bogatsze kraje zachodnie mogą wchłonąć wyższe koszty, ale biedniejsze kraje borykają się z trudnościami.

El Nino jest naturalnym zjawiskiem, które zmienia globalne wzorce pogodowe i może powodować ekstremalne warunki, od suszy po powodzie. Naukowcy uważają, że zmiany klimatyczne wzmacniają El Nino.

Najniższe rezerwy od 2009 roku

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje 2 proc. spadek globalnej produkcji cukru w sezonie 2023-24 w porównaniu z rokiem poprzednim, co przekłada się na stratę około 3,5 miliona ton metrycznych (3,8 miliona ton amerykańskich), powiedział Fabio Palmeri, badacz globalnego rynku towarów FAO cytowany przez AP.

Cukier jest coraz częściej wykorzystywany do produkcji biopaliw, takich jak etanol, więc globalne rezerwy cukru są najniższe od 2009 roku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
wiadomości
gospodarka światowa
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(71)
WYRÓŻNIONE
I oto chodzi ...
rok temu
Z potentata cukrowego jesteśmy klientami niemieckich cukrowni
Edek
rok temu
Pamiętam cukier po 1,5 zł i unijne kontyngenty ograniczające produkcję cukru w Polsce. Później wykupywanie cukrowni przez niemców i szybujące ceny związane z limitami produkcji.
Hakerr
rok temu
Cukier się nie sprzedaje tak jak by chcieli więc trzeba zrobić nagonkę cenową. Tak jak zrobili z papierem toaletowym, masłem. Ograniczyć zakupy do minimum
...
Następna strona