Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

Polacy rzucili się na cukier. Oto kto na panice zarobi

283
Podziel się:

Zakupowe szaleństwo sprawiło, że w ostatnim czasie cukier momentalnie zaczął znikać z półek sklepowych, a część sieci wprowadziła reglamentację. Cena tego towaru podskoczyła w górę, a to jeszcze nie koniec. Efektem wzmożonego popytu, a także większych kosztów produkcji, będą kolejne podwyżki, co tylko nakręca spiralę.

Polacy rzucili się na cukier. Oto kto na panice zarobi
Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk i minister aktywów państwowych Jacek Sasin odpowiadają za projekt utworzenia Krajowej Grupy Spożywczej (GETTY, NurPhoto)

Krajowa Spółka Cukrowa, która zaopatruje aż 40 proc. odbiorców, wiosną została wcielona do Krajowej Grupy Spożywczej.

- Nowa, tworząca się dopiero, wraz z siedzibami i etatami, Krajowa Grupa Spożywcza bardzo dziś potrzebuje pieniędzy. To Krajowa Grupa Spożywcza jest więc największym beneficjentem rynkowej paniki i wyższej ceny cukru — czytamy w najnowszym artykule "Polityki"

Tygodnik zwraca także uwagę, że minister rolnictwa Henryk Kowalczyk przedsiębiorców zaprasza po zakupy do właśnie Krajowej Grupy Spożywczej, która wchłonęła spółkę cukrową. Wicepremier Jacek Sasin dodaje, że państwowa spółka jest gotowa dostarczyć cukier nawet tym odbiorcom, którzy nie mają z nią zawartych umów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gdzie największe wzrosty cen? "Drożeje właściwie wszystko"

Tygodnik "Polityka" przedstawia swoją kalkulację: "Za 1 kg cukru białego producent życzy sobie 6,99 zł, biały drobny oferuje po 5,39 zł. Mały sklepikarz, żeby zarobić, musi dołożyć do tego swoją marżę. Państwowy koncern nie sprzeda jednak więcej niż 10 opakowań, a do ceny cukru doliczyć trzeba 16,97 zł za dostarczenie go do odbiorcy przy pomocy państwowej Poczty Polskiej. Niech i ona zarobi. W rezultacie cukier okazuje się wyjątkowo drogi, grubo więcej niż 7 zł za kilogram".

Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, z produkcją przekraczającą 2 mln ton rocznie, a konsumpcja wynosi około 1,6 mln ton.

Według wyliczeń Związku Producentów Cukru w Polsce mamy nadwyżkę 500-600 tys. ton cukru białego.

W 2021 r. z Polski wyeksportowano cukier o wartości 357 mln euro, o 23 proc. wyższej niż przed rokiem. W okresie od stycznia do maja 2022 roku odnotowano wzrostu wartości eksportu cukru i wyrobów cukierniczych o 17 proc. do 1,2 mld euro.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(283)
Kurdupel
3 miesiące temu
To nie problem braku cukru tylko jego ceny. W kapitalizmie wszystko jest dostepne na rynku, nawet Jaweliny, tylko za horendalne, spekulacyjne ceny w przypadku brakow. Nie kazdego bedzie stac na kupno
sam
4 miesiące temu
zawsze najlepiej zarabia sie na glupocie ludzkiej
Zygzak
4 miesiące temu
Jak w Misiu. ,,Im ten miś (cukier) jest droższy tym my jako konsultanci zarabiamy więcej...Koniaczku ?,, Państwo PIS wprowadziło podatek cukrowy a jak wiadomo cukier jest prawie we wszystkim, to kto zarabia na strzyżeniu baranów ?
gdanszczanka
4 miesiące temu
Kto sie rzucil ten sie rzucil. U mnie nie uzywa sie cukru,soli ani bialej maki.
Szanel9
4 miesiące temu
To nie ludzie nagle wykupili cukier tylko ktoś specjalnie wstrzymał dostawy do hurtowni i stąd te ceny .
...
Następna strona