Średnio w Unii w lutym były o 42 proc. droższe niż rok wcześniej.
Rozwój produkcji biopaliw powoduje, że coraz więcej zbóż i roślin oleistych przeznacza się na ten cel. Ich ceny rosną, a to sprawia, że żywność drożeje - twierdzą eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej.
Mimo poprawy, spora część ryb i mięsa sprzedawanych pod własną marką przez sieci handlowe nie spełnia wymagań - wynika z kontroli UOKiK.
Olejem numer jeden w Polsce jest nadal olej rzepakowy, który stanowił 67,9 proc. wartości sprzedaży.
Niestabilna sytuacja w światowej gospodarce mocno wpływa na ceny zbóż.
- Wzrost cen żywności nie przekroczy w tym roku 5 procent - uważa minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki.
Tegoroczne zbiory zboża będą w Polsce na podobnym poziomie, co przed rokiem. Ich jakość będzie jednak zdecydowanie gorsza - mówi minister Sawicki.
Analitycy z Deutsche Bank Research są dalecy od optymizmu jeżeli chodzi o ceny żywności.
Najgrubszy portfel albo walizkę konserw trzeba zabrać do Norwegii i Szwajcarii.
Według sondażu CBOS Polacy uważają, że ceny niemal wszystkich omawianych towarów plasują się na poziomie wyższym niż przed rokiem.