real
/ 81.219.244.* / 2006-01-22 23:58
Szanowny Panie. Bardzo się cieszę, że mogliśmy tu, tak pięknie się różnić w swoich poglądach. Poczekajmy więc na dalszy rozwój wypadków, myślę że życie jak zwykle zweryfikuje nasze twierdzenia, pozostawiając jedynie słuszne. Mam tylko do pana prośbę, jak się pan przy jakiejś swojej tezie UPIERA, to aby można się było odnieść do niej merytorycznie, musi pan podać jakieś FAKTY i LICZBY. Samo powiedzenie, że mam rację bo mam, sprowadza dyskusję do poziomu piaskownicy i UNIEMOŻLIWIA rzeczową argumentację, bo do takich „rzeczowych” argumentów trudno się odnieść. I słusznie pan napisał, że nie oczekuje pan mojego zrozumienia, bo w ekonomii żeby coś zrozumieć, to trzeba opierać się na FAKTACH i LICZBACH, a nie na WIERZE bo wiara nie wchodzi w zakres ekonomii. Ja wiem, że studiowanie kolumn małych cyferek może być nudnym zajęciem, ale niestety, jak podejmuje się pan wymiany myśli na tematy ekonomiczne, to liczby są nieodzowne. Co do zadłużenia Polski, nigdzie nie napisałem, że to zasługa Kaczyńskich, czy Rydzyka, natomiast uważam, że jeśli w programie PiSu nie ma ani słowa o ZMNIEJSZANIU tego długu, to oznacza, że PiS w swojej kadencji chce do tych 360 mld dorzucić kolejne 50 mld, i to im zarzucam. Co do winnych zadłużenia – tak jak wcześniej napisałem, już teraz jest pan bliski stwierdzenia, że winny jest Balcerowicz, choć napisał pan ogólnie że SLD i UW. I znowu nie znając tych nudnych cyferek, pisze pan nieprawdę, ale w bardzo przekonujący sposób. Na tym właśnie polega istota MANIPULACJI. Jeśli w ten sposób będzie pan przekazywał te treści ludziom nie mającym o tych sprawach zielonego pojęcia, podpierając swój przekaz jakimś znanym nazwiskiem i autorytetem (niekoniecznie nawet w omawianej dziedzinie), to ludzie uwierzą w największe brednie, bo nie posiadają WIEDZY, aby taki przekaz zweryfikować. Dlatego (proszę się nie gniewać), 97% słuchaczy toruńskiej rozgłośni stanowią ludzie starsi, gorzej wykształceni (szukający w rozgłośni pomocy w opanowaniu tego co się naokoło nich dzieje, jak sam pan napisał), a 3% to ludzie, którzy przy pomocy tego radia załatwiają sobie sprawy związane z własną karierą zawodową (występy mniej znanych profesorów – jeden z często występujących już został aresztowany - naukowcy, aby zaistnieć), oraz polityczną (występy polityków, byłych i obecnych, zwłaszcza w okolicach wyborów). Cała reszta pana wypowiedzi jest już zupełnie nie do skomentowania, ponieważ zawiera typowy element socjotechniki o następującej figurze: Kaczyńscy są w porządku bo - cytuję „...Do tego strasznego zadłużenia 360 mld PLN nie doprowadzili Kaczyńscy ani Rydzyk””, „...brak zróżnicowania źródeł dostaw ropy i gazu wykorzystywane teraz przez Putina.Temu tez są winni Kaczyńscy?, „....Jutro moderator wyczyści nasze wypociny i znów będą winni Kaczyńscy i PiS””. Nie wiem, czy robi pan to świadomie, czy nie, niemniej takie figury wykorzystuje się w zabiegach socjotechnicznych, aby wymodelować poglądy odbiorcy przekazu. Ja teraz mogę dać podobny przykład takiej figury socjotechnicznej, – Tusk jest w porządku bo : „...czy Tusk jest winny temu zadłużeniu, przecież on jeszcze nie rządził??”, „....czy brak zróżnicowania źródeł dostaw ropy i gazu wykorzystywane teraz przez Putina.Temu też jest winny Tusk??”, „.....Jutro moderator wyczyści nasze wypociny i znów będzie winny Tusk i PO??. Prawda – jakie to proste, schemat ten sam, wystarczy tylko zmienić nazwisko. Jeśli pan mi nie wierzy (nie ma takiego obowiązku), to proszę posłuchać wypowiedzi w mediach A. Leppera. On uczył się tych technik chyba u tego samego nauczyciela i stosuje te same schematy, które pan zaprezentował – „...czy Samoobrona jest winna tego stanu gospodarki i tej biedy w Polsce? Nie, bo Samoobrona jeszcze nie rządziła!!” , „...za zły stan gospodarki i biedę w Polsce oraz wysokie zadłużenie odpowiedzialny jest Balcerowicz, Samoobrona do tej pory na sprawy finansów nie miała wpływu”, itd. Natomiast porównanie śmierci Popiełuszki celem wzmocnienia kontrastu do obecnej sytuacji – to już nie jest manipulacja – to jest z pana strony NADUŻYCIE!!!! W każdym działaniu nieważne jak słusznym, trzeba mieć jakieś ZASADY i granice. Bo jeśli się ich niema, to czym pańskie metody różnią się od SBeckich??? Niczym – oni nie mieli zasad i granic i pan ich niema. Może się pan ze mną nie zgadzać, ale proszę się nad tym choć zastanowić.