Grzegorz3dfirma
/ 178.217.197.* / 2023-09-08 10:42
Faktoring przez NFG
Nazwa Narodowy Fundusz Gwarancyjny rzeczywiście kojarzy się z instytucją Państwową i gwarancja bezpieczeństwa. Sam się na to nabrałem.
Nie znam się na nazwach od strony prawnej ale jako klient NFG teraz już wiem że ta konkretna rzeczywiście wprowadza w błąd - jednak to nie moja sprawa jak ktoś chce nazwać swoją firmę.
Obsługa jest miła i dobrze wyszkolona, mogą zagadać Cię "na śmierć" i nie dopuszczą do słowa przedstawiając swoje racje, tabelki i regulaminy.
Nie wiem jak inni ale ja osobiście nie miałbym sumienia pracować w takiej instytucji.
Poniżej przedstawiam rozkład wpłat i opłat za faktoring, przyjrzycie się dokładnie wszystkim opłatom i datom.
Po poniższym przykładzie wyraźnie widać że finansowanie faktury na 5 tygodni kosztowało naszą firmę:
realnie 28,3% fakturowanej kwoty w sumie (faktoring 5000zł - koszty za 7 tygodni od odebrania do spłacenia to: 1415,15zł)!
Faktoring: (faktoring był wzięty na około 2 tygodnie (spłata do 10-tego czerwca 2023) - nasz klient (szpital ze środków z przetargu publicznego) nie wywiązał się w terminie płatności co spowodowało opóźnienie w spłacie dla NFG faktoringu.
26.05.23
Wpływ środków z tytułu zawartej umowy faktoringowej 5 000,00 PLN
---
A oto koszty finansowania: (od momentu wymagalności spłaty (10 czerwca) - do momentu spłacenia faktoringu (17 lipca) minęło równo 5 tygodni)
--
02.06.23 -276,14 PLN / Prowizja za finansowanie faktury
--
01.07.23 -411,44 PLN / Prowizja za I okres opóźnienia w spłacie faktury
--
17.07.23 Całkowita spłata faktoringu w kwocie 5000zł.
--
01.08.23 -377,57 PLN - Prowizja za II okres opóźnienia
--
08.09.23 -350,00 PLN - Nota księgowa za opóźnienie w spłacie
--
Po powyższym przykładzie wyraźnie widać że finansowanie faktury na 5 tygodni kosztowało naszą firmę realnie:
--
28,3% fakturowanej kwoty w sumie (faktoring 5000zł - koszty z 5 tygodni 1415,15zł)!
--
Czy to jest sprytnie ukryta lichwa w różnego typu opłatach i kosztach czy nie jest, niech każdy sam sobie odpowie?!
Oczywiście czuję się oszukany przez firmę NFG, oczywiście wyciągnę z tego konsekwencje i sami sobie odpowiedzcie czy nadal będę klientem NFG i czy tą firmę kiedykolwiek polecę moim znajomym?
Kolejną sprawą jest duże utrudnienie w wypowiedzeniu umowy, firma NFG nie uznaje podpisu elektronicznego, czy wysłanie wypowiedzenia mailem, wszystko chcą aby wysłać pocztą tradycyjną.
Jednak sami całą dokumentację przedstawiają w formie elektronicznej, nie pamiętam abym podpisywał jakiejkolwiek umowy fizycznie na papierze, jednak jak już skorzystałem z usług to muszę coś wypowiedzieć tradycyjnie na papierze?
Nie wiem jak uważacie - czy to nie jest jakieś jednostronne? Czy firma może nie uznać, prawnie uznawanych podpisów elektronicznych?
Następne "udogodnienie" to pobieranie opłat miesięcznych za tzw. UTRZYMANIE GOTOOŚCI DO WYPŁAT - jeśli nie wypowiesz umowy na papierze i nie wyślesz pocztą tradycyjną to do śmieci będą Cię nękać opłatami!
Podsumowanie:
Firma jest powiązana z Kaczmarski Inkaso, zanim miną jakiekolwiek terminy wynikające z tych elektronicznych regulaminów i umów, Kaczmarski już zaczyna Was gnębić o spłatę zobowiązań. To daje nam jasny przekaz aby unikać jak ognia NFG.
Zrobią wszystko aby włączyć Ci jak najwięcej usług w jak najkrótszym czasie i zgodnie z ich regulaminami, tabelkami i opłatami, aby Cię "wydoić" maksymalnie z kasy.
Na dzień dzisiejszy szczerze odradzam każdemu, korzystanie z takich usług. Lepiej przy tak niskich kwotach skorzystać z usług swojego banku lub pożyczyć od rodziny.
Po powyższych informacjach wyraźnie widać że NFG jest nastawiany na "wyciąganie kasy" od przedsiębiorców, nawymyślali opłat, regulaminów, utrudnili rozwiązanie umowy, której de fakto się nie podpisywało.
Powiedzmy sobie szczerze, czy tak postępuje firma, która buduje sobie bazę danych oddanych klientów, czy bardziej to wygląda na naciąganie na kasę - jak najwięcej w jak najkrótszym czasie?
Wszyscy wiemy że na dobrą opinię trzeba sobie zapracować i nie da się tego zrobić w taki sposób w jaki postępuje NFG.