Mieczyslaw
/ 2008-12-21 19:25
/
Uznany Gracz Giełdowy
2008-12-21 18:48:12 | modliszka [ "Tysiącznik na forum" ]
Poprosze o przepis :-)
Indyczka nadziewana pieczona
1 indyk lub indyczka , sol , nadzienie z wątróbki : 10 dkg czerstwej bulki, ¼ l mleka , watrobka z indyka , 4 dkg masla lub margaryny. 2-3 jaja (rozdzielone) , sol , pieprz , Galka muszkatolowa , 1-2 lyzki tartej bulki
Sprawiona indyczke starannie opłukac. Naciac skore nog kolo stawu kolankowego i powyciągać ścięgna. Sterczacy koniec mostka piersiowego silnie zgiąć w dol , aby piers się spłaszczyła i poszerzyla . Tuszke natrzec sola na 1-2 godziny przed przyrządzeniem.
Przygotowac nadzienie:
Bulke namoczyc w mleku , odcisnąć , zemlec razem z watrobka . Tluszcz utrzec z zoltkiem , wymieszac z piana i tarta bulka, przyprawic do smaku sola pieprzem i galka muszkatolowa.
Nadzieniem nadziac podgardle indyka a reszte nadzienia włożyć do wnętrza tuszki , otwory zaszyc starannie gruba nicia , indyczke uformowac do pieczenia
Ułożyć w brytfannie grzbietem do dolu na stopionym tluszczu , polac tluszczem i 1/8 l wody , wstawic do nagrzanego piekarnika, piec 2-3 godziny , zaleznie od wielkości indyczki , na początku pod przykryciem polewając utworzonym sosem i skrapiając woda.
Upieczona zrumieniona indyczke ułożyć na desce i dzielic w następujący sposób : odciacnogi , nastepnie uda, które należy przekroic na 2-3 kawalki , oraz skrzydełka z kawałkiem miesa, pokroic nadziane podgardle. Piersi indyczki zdjąć z mostka piersiowego , pokroic w skosne szerokie dosyc cienkie plastry, nie mieszając kolejności.
Grzbiet odciac od mostka (nożycami) , odwrocic i przerąbać w poprzek na kilka czesci .
Pokrojona indyczke zagrzac w piekarniku i złożyć na ogrzanym polmiskuw następujący sposób: kawalki grzbietu ułożyć tak jak były krojone , na grzbiecie położyć szkielet mostka , na nim plastry piersi w kolejności krojenia , dołączyć do całości pokrojone podgardle skrzydełka udka i nogi , powinna przedstawiac foremna calosc
Można jesc na zimno lub zagrzac przed podaniem
Zabawy troszke jest ale warto :)