Uważam, że społeczność lokalna ma rację i projekt rządowy obwodnicy powinien być realizowany.
Dlatego proszę Wojewódzkiego Podlaskiego Konserwatora Przyrody i inne władze wojewódzkie, organizacje znające się na ochronie przyrody o rzetelną informację w zakresie zakazów na terenie Doliny Rozpudy.
Za co mamy mieć kary z UE?????
Walczmy o swoje prawa w swoim kraju!!!!!!!!
To co ja wiem, a może się mylę?????
1) Dolina Rospudy jest to najniższa forma wielkoobszarowej formy ochrony przyrody "Obszar chronionego krajobrazu Dolina Rospudy" na pow. 22500 ha.
2) Jest to obszar włączony do obszaru Natura 2000 - Puszcza Augustowska o pow. 115000ha (Dyrektywa ptasia).
Interesuje mnie o jaką powierzchnię z 22500 ha obszaru
chronionego krajobrazu Dolina Rozpudy rozbija się batalia i spór.
Na mapach przedstawianych na stronach Via baltica jest to wschodni skrawek obszaru chronionnego i obszaru Natura 2000.
Interesuje mnie też kiedy rozpoczęto działania dotyczące budowy obwodnicy. Czy projekt obwodnicy już był, kiedy zatwierdzono obszar Natura 2000???? A jeśli był - to zatwierdzono go jako obecny w Naturze 2000.
Państwo od ekologii i miłośnicy przyrody wyjaśnijcie o co w tym wszystkim chodzi?????
Ja tego nie rozumiem!!!
Apel do rządzących - żadnych referendów - to Wy powinniście bronić decyzji, które podjęliście wcześniej, które zapadły. Nie dość już kosztów związanych z obwodnicą???