Pracodawca , były Pracownik
/ 87.205.200.* / 2007-09-12 09:42
Mam 15-letnie doświadczenie w handlu sprzętem komputerowym. Zaczynałem jako zwykły szeregowy Pracownik. Miałem dużo pracy, mało czasu. Pracowałem za trzech, a zarabiałem za jednego. Robiłem to co do mnie należało, a nawet dużo więcej. Wieczorami w domu czytałem prasę fachową kupioną za swoje prywatne pieniądze (około 50 zł miesięcznie). Nie narzekałem jak typowy Polak, tylko cieszyłem się, że mam pracę! Dokształcałem się wtedy kiedy inni odpoczywali i oglądali TV. Moja wiedza i coraz większa fachowość przyciągała klientów. Zaczęły wzrastać obroty w firmie. Szef widzą moje zaangażowanie i efektywność dał mi podwyżkę. I od tamtej pory moja pensja rosła sukcesywnie. Po 10 latach pożegnałem się z szefem i założyłem własną firmę komputerową. Od 5 lat sam jestem szefem i mam pracowników. Ktoś kto narzeka, że mało zarabia jest, najczęściej, leniem. A ktoś, kto lubi swoją pracę i ma ambicję w s z ę d z i e zarobi dużo.
Morał z tego, że pracodawca to nie frajer. Jak umiesz pracować i masz pomysł na siebie to zarabiasz.. Nie potrafisz to odbierasz najniższą i narzekasz.
Pracowniku, spróbuj sam założyć firmę, oddać jej całe serce i cały wolny czas, wszystkie zaoszczędzone i pożyczone na wysokie procenty pieniądze. Do tego niekompetencja urzędników państwowych i przepisy zmieniające się 40 razy w roku. Pracowniku, mówisz , że jest ci cięzko??? Możesz po miesiącu pracy iść na płatne zwolnienie lekarskie. Ja jako właściciel firmy dopiero po 6 miesiącach. Masz płatny urlop wypoczynkowy raz w roku, bo Tobie się należy. Jeżeli pracujesz to w ciągu 5 lat odpocząłeś około 140 dni, ja tylko 3 dni w ciągu 5 lat. Ty masz płatny urlop, a mi za urlop nikt nie zapłaci. Jeżeli są jeszcze ludzie , którzy myślą , że Pracodawca to sęp i wyzyskiwacz, to życzę Wam, abyście przez chwili mieli na swoich barkach ten ciężar obowiązków i odpowiedzialności.