xsw
/ 83.7.167.* / 2009-02-22 13:10
Do przyjęcia euro zobowiązaliśsmy się już wchodząc do Unii - nie
ma takiej klauzuli obowiązkowej w traktacie
akcesyjnym. Wielka Brytania i Szwecja są dowodami !
Niby kłamstwo nr 1 - zobowiązaliśmy się do wejścia do strefy euro...Giorgio, nie klauzula a jeden z artykułów TUE nas do tego zobowiązuje i powinieneś o tym wiedzieć w czasie referendum w 2004r.... Wielka Brytania i Dania uzyskały klauzulę "opt out" która zwalnia ich z tego wymogu (co nie znaczy, że nie wejdą - Duńczycy dwa razy próbowali, ale sprawa przepadła). Szwedzi - jakbyś nie wiedział też są zobowiazani do wejścia do strefy euro... Są w tej samej sytuacji co Polska, czy Czechy - muszą, ale nie mają terminu do kiedy, a że Szwedzi nie chcą więc póki co nie wchodzą...
Nie tylko we Włoszech,ale w Grecji, w Portugalii i w Hiszpanii
podwyżki w gastronomii,usłogach,hotelarstwie, wolnych zawodach
sięgnęły 30-50%.
Wystarczy pojechać za Słowacką granicę!
Niby kłamstwo nr 2 - a w Polsce ty nie widziałeś podwyżek żywności?? Wszystko drożeje, nie ważne czy przy zmianie waluty, czy bez... Akurat się nadażyła okazja, wiec chciwi handlowcy podniesli ceny więcej niż wychodzi z inflacji... To samo będzie u nas w 2012 z euro czy nie, bo przyjadą do nas kibice z Europy Zach i jeść, spać będą musieli - zapłacą za to 2x więcej niz my możemy, więc ceny na mistrzostwa się podniosą i szybko nie spadną...
Na Słowacji ceny są takie jakie były - nie zdrożały praktycznie nic - wiem, bo mieszkam przy granicy i co lato handluje ze Słowakami.... Zawsze przyjeżdżali do Polski na zakupy, bo niektóre towary były u nas tańsze. Teraz, dla Słowaka ceny u niego na miejscu są takie jak były, a u nas relatywnie zmalały więc po co przepłacać skoro np. do takiego Nowego Targu mają 50km (czyli 15km. więcej niż ja).
Ludzie którzy wynieśli Romana i Andrzeja na fotele wiceprezydentów nie byli zbyt kompetentni... I wcale nie mam nic przeciwko temu, żeby w tej sprawie reprezentował mnie wybrany przeze mnie poseł... W końcu biorą za coś kasę więc niech coś robią.