Forum Polityka, aktualnościŚwiat

Unia chce radykalnie obciąć cła na żywność

Unia chce radykalnie obciąć cła na żywność

Wyświetlaj:
dawca dotacji / 83.28.12.* / 2008-07-21 23:00
Hehe to ciekawe czy obetnie, polityka Francji (jednego z największych producentów żywności na świecie) w tej kwestii jest zupełnie odwrotna i napewno będzie nieźle mieszać. Ukłony dla najlepszego tworu UE Wspólnej Polityki Rolnej. Niech żyję wolny rynek i konkurencja. Hehe
jliber / 2008-07-21 14:52 / Tysiącznik na forum
Do utrzymywania rolników pasożytów za pieniądze podatników naturalnym sojusznikiem Polski jest Francja. Nawet Francja jednak może zmienić zdanie gdyby trzeba było 20% ludności Polski zacząć płacić pełne dotacje w następnej dekadzie. Takiego pasożytnictwa to nawet we Francji nie ma.
absurd / 83.11.10.* / 2008-07-21 19:54
rolników pasożytów?

skoro tak to proponuję wybic rolników , wszak to pasozyty

a jak ich wybijecie to sami na pola i uprawiać


gratuluje znastwa , rolnictwa

chociaz nie powinienem sie dziwic polak podobno zna sie na wszystkim , najlepiej na polityce i medycynie
leiho / 2008-07-21 21:42 / "Tu Ne Cede Malis"
w cywilizowanym swiecie rolnictwem zajmuje się 2 % ludnosci i produkują wiecej niz jest w stanie zjesc cały naród. W socjalizmie czy feudalizmie, jak w Polsce czy innych krajach III swiata rolnictwo okupuje 20-40 % spoleczenstwa lu wiecej, w Polsce okolo 30 %. Wiekszosc z nich dostaje dopłaty, nie płąci podatków, płaci jakis smieszny Krus pare złotych rocznie podczas gdy kazdy przecietny przedsieborca płaci setki i tysiace ZUS itd. Rolnicy to pasozyty, w ogromnej wiekszosci.
Pawciek / 87.57.139.* / 2008-07-31 20:25
Spoko, to zrób chłopie im szk. na zadupiach albo daj kasę, by dzieciaki farmerów polskich powyjeżdżały do szkół do miast, gdzie mogą się czegoś nauczyć. 80% moich znajomych żyje na gospodartwach w skrajnej biedzie, uciekając co jakiś czas za granicę, bo w PL nie stać ich na naukę, a za garnicę kasę zbierają.
Dopłaty? Gówno dostają w porówaniu do tego, co maja wydawać!!! Wiesz Pendzlu ile ile kosztują nawozy!? Chyba, że chcesz rolnictwa ekologicznego, ale to jest kilka razy droższe w PL praktycznie nie ma na to zbytu.
Śmieszny krus - to zapłać miejski chamie pełną stawkę ZUS przy zarobku 400zł/m-c na 3ech osób i wyżyj!!!
I powiedz, ile pracujesz dziennie? Oni często po 12 godz. minimum. Baw się dobrze miejski p******** i w********* beton, a nie produkty rolnicze, jeżeli Ci nie pasuje!!!
absurd / 83.143.213.* / 2008-07-21 23:08
nie przegadam "specjalistów"
Pilsener / 2008-07-21 14:07 / Sofciarski Cyklinator Parkietów
Różni pseudo-ekolodzy i anty-globaliści obwiniają o biedę USA. A prawda jest taka, że to UE zawsze wyzyskiwała biedne, rolnicze państwa dla których eksport żywności to często jedyna szansa na zgromadzenie kapitału i rozwój. Uderza to też w obywateli UE, którzy za przecietną pensję mogą kupić o połowę mniej żywności niż mieszkańcy USA. Różne lewackie oszołomy nigdy nie zaakceptują faktu, że to socjalizm powoduje biedę, a nie jego brak. Regulujmy zatem handel i produkcję, pojemność spłuczek klozetowych. Wszystko regulujmy co się da. Najpierw niech łosoś kosztuje 50 zł za kilogram, a potem to "jedz rybę". Zobaczymy za 50 lat, gdzie wyląduje UE ze swoim socjalizmem.
..-oo3d / 83.17.193.* / 2008-07-21 14:05
no, mądrzeją czerwone świnie. Tyle tylko, ze zaraz francusscy rolnicy wyjdą na ulice, spaalizują kraj na 3 miesiace i całą unia bedzie zakladnikiem 10 000 farmerów, w efekcie czego ceny zarcia skoczą o 300 % w ciagu 2 lat, ale francuski rolnik bedzie spał spokojnie. I o to wlasnie w unii chodzi, mozecie zapomniec o wolnym handlu.
efeneryda / 87.205.230.* / 2008-07-30 16:30
Czy wiemy, co jemy? – szkodliwe dla zdrowia dodatki do żywności
Streszczenie:
Różnorodność i szeroki asortyment produktów żywnościowych, doprowadził do sytuacji, w
której producenci w celu pozyskania konsumentów podwyższają atrakcyjność swoich
wyrobów. Umożliwia to szeroka gama tak zwanych dodatków do żywności (konserwantów,
barwników, emulgatorów, itd.). Niewątpliwie produkty takie kuszą swoim wyglądem i
walorami smakowymi, jednak ich spożywanie wiąże się z niekoniecznie świadomym
dostarczaniem do organizmu substancji szkodliwych. Przyczyną takiego stanu są
niezrozumiałe oznaczenia składu, umieszczane na etykietach produktów.
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych, szkodliwych dla zdrowia, lecz powszechnie
stosownych dodatków funkcjonalnych.
Słowa kluczowe: żywność, dodatki, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory, barwniki
1. Wstęp
Konserwowanie żywności nie jest pomysłem współczesnych lat. Nasi przodkowie w
celu przedłużenia trwałości produktów spożywczych wykorzystywali promienie słoneczne i
wiatr, stosowali wędzenie, a mięso i ryby konserwowali przy pomocy soli. Z czasem funkcje
te przejął przemysł spożywczy wykorzystując różne metody konserwowania, w tym
substancje chemiczne. Odpowiedni smak i wygląd osiąga się często dopiero przez dodanie nie
jednej, lecz wielu takich substancji [1].
Obecnie można kupić nieomal wszystko, a żywności jest nadmiar. Kilka rodzajów
chleba, masła, serów, wędlin i... czego tylko dusza zapragnie. Przebieramy w tych produktach
zwracając uwagę na opakowanie i cenę, często także na markę, rzadko jednak czytamy, co
jest napisane, zwykle drobnym drukiem na odwrocie pudełka. Bo i po co, jeśli i tak nie
rozumiemy symboli literowych, stosowanych do oznaczania składników żywności. Niektórzy
producenci często wykorzystują chemiczne konserwanty, aby utrzymać atrakcyjny wygląd
produktów, przedłużyć ich przydatność do spożycia i chronić przed zepsuciem. Wprawdzie
konserwanty są stosowane zgodnie z przewidzianymi prawem normami (Rozporządzenie
Ministra Zdrowia, Dz.U. 2004 Nr 94, poz. 933) [2], to jednak spożywane regularnie kumulują
się w organizmie i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Kody, które oznaczają substancje chemiczne dodawane do żywności, dopuszczone przez
Unię Europejską rozpoczynają się od dużej litery „E” a ich następne człony to liczby od 100
do 1999 np. E 200, E 201, E 211. Trudno zorientować się w tych skrótach, obecnych na
etykietach wielu produktów, zwłaszcza, że przeciętny konsument w ogóle nie wie, co one
oznaczają. Spróbujmy, zatem rozszyfrować te tajemnicze symbole. Substancje „E”
podzielone są według funkcji, które określają ich rolę [3]. Wśród nich są między innymi:
konserwanty, barwniki, antyutleniacze i emulgatory (substancje nadające produktom
odpowiednią konsystencję). Jest ich około dwóch tysięcy [4]. Liczbowa część kodu odnosi się
do grupy, w jakiej znajduje się dana substancja:
 E100E199
(barwniki)
 E200E299
(konserwanty)
 E300E399
(antyoksydanty)
 E400E499
(emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.)
 E500E599
(środki pomocnicze)
 E600E699
(wzmacniacze smaku)
 E900E999
(środki słodzące, nabłyszczające i inne)
 E1000E1999
(stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne)
Wszystkie dopuszczone do użytku substancje dodatkowe są przebadane przez
technologów, chemików, państwowe instytuty – i określane jako bezpieczne. Ale wśród nich
są mniej i bardziej bezpieczne. Te mniej bezpieczne zawierają informację o tym, ile wagowo
można ich dodać do produktu. Pozostałe opatrzone są napisem: QS (quantum satis), co
znaczy, że można ich dodać tyle, ile wymaga proces technologiczny [3].
2. Charakterystyka wybranych dodatków funkcjonalnych
Każda substancja dodawana do produktu ma swoją funkcję technologiczną. W niniejszym
rozdziale przedstawimy te dodatki, których stosowanie może wywierać negatywny wpływ na
zdrowie człowieka.
Barwniki, inaczej zwane kolorantami, mają za zadanie polepszyć cechy organoleptyczne
produktu, poprawić jego wygląd. W grupie tych substancji są takie, których stosowanie
zostało zabronione: E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 133 (błękit
brylantowy), E 152, E 160f (karotenoid), bądź są substancjami rakotwórczymi (E 131 (błękit
patentowy, FCF) barwiący drażetki na kolor niebieski, E 142 (zieleń lisaminowa, brylantowa)
dodawana do słodyczy, nadająca im kolor zielony). Do niebezpiecznych dla zdrowia
barwników należą także E 102, E 110, E 123, E 124, E 127, których nazwy zwyczajowe,
zastosowanie w produktach spożywczych i negatywne objawy, jakie mogą pod ich wpływem
wystąpić zestawiono w tabeli 1 [5].
Tabela 1. Szkodliwe barwniki dodawane do żywności
Barwnik Nazwa Występowanie Skutki dla organizmu
E 102 Tartrazyna
napoje w proszku, esencje
owocowe, sztuczny miód,
musztarda
wysypki, nerwowość,
problemy z
oddychaniem
E 110 Żółcień pomarańczo

Najnowsze wpisy