hen
/ 217.98.145.* / 2006-05-02 10:59
ok.połowy żywności sprzedawanej w polsce zawiera jakiś dodatek gmo,w eu jest to ok 70%,np.do wypieku pieczywa od ok.10 lat stosuje się niemal wyłącznie drożdże gmo,taki cytat "Na czym polega genetyczna modyfikacja kukurydzy?
Bacillus thuringiensis jest to bakteria występująca w stanie naturalnym w glebie, produkuje ona białko, które spożyte przez larwy motyli zabija je. Białko to jest wykorzystywane od 60 lat jako naturalny insektycyd przez ogrodników i leśników.
Za pomocą transgenezy gen odpowiedzialny za wytwarzanie tego białka u Baccillus thuringiensis został wprowadzony do komórek kukurydzy, pozwalając jej na produkcję tego właśnie białka i w rezultacie na zabicie atakujących ją szkodników.
- Dlaczego uprawiamy kukurydzę genetycznie modyfikowaną?
Dzięki białku Bt, atakujące kukurydzę larwy omacnicy i sesamia nonagrioides ulegają zniszczeniu, pozwala to na wyeliminowanie stosowania chemicznych środków owadobójczych, zwalczających szkodniki kukurydzy należące do rzędu łuskoskrzydłych (motyle).
Dodatkowo polepsza się jakość sanitarna roślin, nieuszkodzone przez szkodniki, nie są porażone przez choroby grzybowe.
- Czy białko Bt jest szkodliwe dla ludzi?
Dotychczasowe badania nie wykazały szkodliwości białka Bt dla ludzi i zwierząt. Nie istnieje również zagrożenie niekontrolowanego przeniesienia zmodyfikowanego genu do środowiska naturalnego, ponieważ w Europie nie występuje w stanie dzikim roślina, z którą kukurydza mogłaby się krzyżować. Dodatkowo kukurydza bardzo trudno rozmnaża się bez pomocy człowieka.
Nasiona kukurydzy są ciężkie, niedostosowane do rozsiewania. Pozostawione na zimę w ziemi bardzo trudno kiełkują.
- Jaka jest powierzchnia upraw GMO na świecie?
Powierzchnia upraw systematycznie wzrasta: od 1,7 milionów ha w roku 1996 do 67,7 milionów ha w roku 2003. Rośliny GMO uprawiane są w 18 krajach, jednak aż 99% powierzchni upraw roślin genetycznie modyfikowanych jest zlokalizowanych w sześciu: USA, Argentyna, Kanada, Brazylia, Chiny i Afryka Południowa. 61% powierzchni GMO zajmuje soja, następnie kukurydza - 23% powierzchni, bawełna - 11% i rzepak - 5%. Kukurydza GMO jest uprawiana na powierzchni 19 milionów ha, stanowi to 11% całkowitej powierzchni uprawy kukurydzy na świecie. W Europie GMO uprawiane są w Rumunii, Bułgarii i Hiszpanii. Powierzchnia uprawy kukurydzy GMO w Hiszpanii wyniosła w 2004 roku 60 tys. ha."